Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Směsi pro výrobu bezlepkových muffin s přídavkem vlákniny
Bazalová, Kristýna
Cílem diplomové práce Směsi pro výrobu bezlepkových muffin s přídavkem vlákniny bylo navrhnout recepturu s přídavkem bambusové vlákniny (BAF 200), jablečné vlákniny (AF 401) a jablečné vlákniny (AF 12) v množství 3 %, 6 % a 9 % a následně posoudit vliv přídavku vlákniny na kvalitu bezlepkových muffinů. Bylo upečeno dvacet vzorků, u poloviny byla základem bezlepková směs Jizerka, pro zbytek byla použita pohanková a rýžová mouka. Pekařským pokusem bylo zjištěno, že nejmenší ztráty pečením měly muffiny s Jizerkou a přídavkem bambusové vlákniny v množství 3 % a 6 %. Receptura na základě Jizerky měla lepší vliv i na objem muffinů. Celkově nejpřijatelnější byl vzorek s 3 % jablečné vlákniny AF 12 a Jizerkou, u muffin s pohankovou a rýžovou moukou vzorek s 3 % bambusové vlákniny. Muffiny s bambusovou vlákninou a s Jizerkou měly i nejnižší energetickou hodnotu.
Směsí pro bezlepkové výrobky
Bazalová, Kristýna
Bakalářská práce "Směsi pro bezlepkové výrobky" popisuje celiakii a její jedinou účinnou léčbu, kterou je bezlepková dieta. V této práci je objasněna problematika konzumace lepku vyvolávající imunitní reakci vedoucí k poškození střevní sliznice. Celoživotní vyloučení lepku ze stravy vede ke zlepšení zdravotního stavu. V současné době dochází k velkému rozšiřování bezlepkového sortimentu. Další část je zaměřena na bezlepkové směsi určené pro přípravu bramboráků, palačinek, knedlíků, placek apod., jejich složení, dostupnost a na přídatné látky, jejichž cílem je zlepšení technologické kvality výrobků při absenci lepku a také přijatelná senzorická jakost. V práci je také uvedeno legislativní stanovení týkající se celiakie v České republice a finanční příspěvky zdravotních pojišťoven. V závěru bakalářské práce je mnou navrženo několik receptů, vhodných pro bezlepkové stravování.

Viz též: podobná jména autorů
3 BAZALOVÁ, Klára
3 Bazalová, Klára
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.