Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sůl v masných výrobcích
Bartuňková, Barbora
Bakalářská práce „Sůl v masných výrobcích“ se zabývá problematikou použití různých druhů solí v masných výrobcích, a dále i v pekařském a mlékárenském průmyslu. Spotřeba soli v České republice je 13 – 14 g na osobu a den. Nejčastěji používanou soli v masném průmyslu je chlorid sodný a dusitanová solící směs. Způsob použití solí závisí od druhu masného výrobku, může se předsolovat, solit na sucho, nakládat maso do láku, může se dělat kombinované solení nebo nastřikování láku do svaloviny. Obsah soli v masných výrobcích je regulován legislativou Evropské unie, nařízením EP a Rady č. 1333/2008 a ke stanovení je možné použit metodu dle Mohra, dle Volharda a potenciometrickou metodu. Sůl má jak pozitivní tak i negativní vliv na zdraví člověka. Zvýšená konzumace soli může vyvolat kardiovaskulární onemocnění, rakovinu žaludku, poruchy jater, ledvin nebo obezitu. Na druhou stranu má sůl pozitivní účinek na lidský organismus. Sůl má vliv na látkovou výměnu a také má vliv na přenos impulzů v mozku člověka.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.