Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv podmínek stanoviště na růst, vývoj a kvalitu bulev cukrovky
Baleja, Ladislav
Závěrečná bakalářská práce s názvem „Vliv podmínek stanoviště na růst, vývoj a kvalitu bulev cukrovky“ se zaměřuje na cukrovou řepu. V první části bakalářské práce se zaměříme na teoretickou charakteristiku cukrové řepy. Charakterizujeme si historii cukrové řepy spolu s vývojem pěstováním a cukrovarnictvím v České republice. Dále si charakterizujeme cukrovou řepu anatomicky, morfologicky a chemicky. Budeme se zabývat vývojem a růstem cukrové řepy, kdy se zmíníme i o výnosových prvkách a odrůdách cukrové řepy. V poslední kapitole literární rešerše si přiblížíme vliv prostředí na pěstování cukrové řepy, kde si charakterizuje jednotlivé vlivy, které nám pěstování řepy mohou ovlivnit. V praktické části závěrečné bakalářské práce se zaměříme na pokusy, kde budeme stanovovat vliv podmínek na kvalitu cukrové řepy. Zanalyzujeme získaná data, porovnáme výsledky z dvou roků a tří stanovišť.
Vliv mimokořenové aplikace pomocných látek na výnos a kvalitu zrna sladovnického ječmene
Baleja, Ladislav
V průběhu roku 2021 byl založen maloparcelní polní pokus, ve kterém byl testován účinek pomocných látek, listových hnojiv s obsahem huminových látek a tuhých P-hnojiv ve výživě jarního ječmene. Hlavní pozornost byla věnována vlivu těchto zásahů na výnos a kvalitu zrna. Ječmen jarní odrůda Bojos byl zaset po předplodině cukrovce. Na počátku vegetace proběhla aplikace P-hnojiv a během vegetace v různých termí-nech byly aplikovány testované přípravky. Aplikace tuhých P-hnojiv přispěla u většiny variant ke zvýšení obsahu fosforu v sušině rostlin. Společná aplikace humátů, huminů a glycin betainu podpořila tvorbu kořenové biomasy. Počet produktivních odnoží vět-šinově korespondoval s mohutností kořene. Hnojivo HumPhos 66 NP a aplikace humá-tů, glycin betainu v kombinaci s výživou přispěly k nejvyššímu výnosu zrna. Vyšší kvalita zrna byla pozorována po aplikaci tuhých hnojiv. Aplikace HumPhos 66 NP zvýšila objemovou hmotnost zrna (65,93 kg/hl), aplikace HumPhos 44 přispěla k nejvyšší HTZ (49,9 g) a obsahu škrobu (66,0 %). U všech variant s aplikací tuhých P-hnojiv se zvýšit podíl sladařsky využitelného zrna ve srovnání s ostatními varianta-mi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.