Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv těžkého onemocnění na termický efekt parenterální výživy a oxidaci substrátů
Bajnárek, Jiří ; Sobotka, Luboš (vedoucí práce) ; Kábrt, Jan (oponent) ; Wilhelm, Zdeněk (oponent)
SOUHRN Cíl studie: Výše termického efektu (TE) parenterální výživy (PV) podané těžce nemocným není známá. Cílem naší práce bylo změřit TE a dynamiku oxidace energetických substrátů PV v této populaci. Typ studie: prospektivní Materiál a metody: Do studie bylo zařazeno 21 pacientů interní JIP (APACHE II skóre 15,1 ± 7,9). Po 12h lačnění (infuze krystaloidů) jim byla po dobu 24h podávána standardní PV (aminokyseliny - 1,2; tuk LCT/MCT - 0,5; glukóza - 4 mg.kg-1 .min-1 ). Ve srovnání s běžnou praxí se jednalo o výživu relativně bohatou na sacharidy s nízkou dávkou tuku. Energetický výdej (EV) a oxidace energetických substrátů byla měřena metodou indirektní kalorimetrie před zahájením PV a následně po 2, 5, 12 a 24 hodinách jejího podávání. Byl posouzen vliv tíže onemocnění (APACHE II skóre) na sledované parametry. Výsledky: TE parenterální výživy dosáhl maxima 6,6 ± 9,5 % (p=0,004) po 5 hodinách od zahájení infuze PV a poté postupně klesal k výchozí hodnotě. Velikost TE nebyla ovlivněna tíží základního onemocnění. Oxidace tuku byla při PV suprimována z počátečních 0,88 ± 0,60 na minimum 0,02 ± 1,0 mg.kg-1 .min-1 (p<0,001) ve 12. hodině. Míra suprese pozitivně korelovala s tíží onemocnění (R=0,56; p=0,018). Oxidace sacharidů rostla během parenterální výživy z úvodních 1,19 ± 1,67 na maximum 3,46 ± 2,14 mg.kg-1...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.