Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza vybraných jakostních parametrů mléka u dvou plemen skotu v průběhu roku
Životská, Hana
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vybraných jakostních parametrů mléka u dvou plemen skotu v průběhu roku. Literární přehled obsahuje informace týkající se základních složek kravského mléka, s podrobnějším zaměřením na složky, které byly v této práci sledovány (bílkoviny, tuk, laktóza, chloridy a somatické buňky). Dále do něj byly zahrnuty informace o základních ukazatelích jakosti syrového mléka a informace o plemenech dojného skotu, od kterých byly získány vzorky mléka. Vzorky pro analýzu pocházely od dojnic českého strakatého plemene (zemědělský podnik GenAgro Říčany, a.s.) a od dojnic holštýnského plemene (Školní zemědělský podnik Žabčice). Vzorky mléka byly získávány v průběhu 4 ročních období, konkrétně od 6. 1. 2017 do 7. 12. 2017. Analýza rozptylu (ANOVA) ukázala, že obsah sledovaných složek mléka ovlivňuje mimo jiné faktory i roční období (průměrný obsah bílkovin byl v zimě 3,31 %, v létě 3,19 %). Dále byl zjištěn významný negativní korelační koeficient mezi obsahem bílkovin a počtem somatických buněk (r = -0,73) a mezi obsahem laktózy a počtem somatických buněk (r = -0,45). Souhrnné výsledky ukázaly, že u všech vzorků mléka byly splněny sledované jakostní limity (bílkoviny ≥ 2,8 %, tuk ≥ 3,3 %, PSB ≤ 400 103.ml-1).
Vztah mezi obsahem vápníku, složením a technologickými vlastnostmi mléka krav v průběhu roku
Životská, Hana
Tato bakalářská práce se věnuje vztahu mezi obsahem vápníku, složením a technologickými vlastnostmi kravského mléka v průběhu roku. Do literárního přehledu byly uvedeny získané informace o kravském mléce, jeho složení a o jeho vlastnostech, které byly v rámci této práce sledovány. Vzorky k laboratorní analýze byly získány od dojnic holštýnského plemene a to ze Školního zemědělského podniku Žabčice. Tyto vzorky byly odebírány v průběhu celého roku (od 29. 10. 2014 do 28. 7. 2015). Naměřené hodnoty vybraných parametrů byly vyhodnoceny a zpracovány do tabulek a grafů. Statisticky ověřené výsledky poukazují, že na obsah sledovaných složek mléka a jeho vlastnosti působí kromě jiných faktorů i roční období (obsah vápníku v létě dosahoval hodnoty v průměru 1,18 g/l a v zimě 1,28 g/l). Rovněž byla prokázána pozitivní korelační závislost a to například mezi obsahem bílkovin a obsahem vápníku (r = 0,36), obsahem bílkovin a hustotou (r = 0,88) či mezi obsahem laktózy a hustotou (r = 0,95).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.