Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Antibakteriální účinky propolisu
Švoncová, Adéla
V současné době poměrně rychle roste vědecký zájem o problematiku propolisu. Jsou prokázány jeho antibakteriální, antivirové, antimykotické, imunostimulační a další účinky, které jsou prospěšné pro lidský organismus. V práci jsem se zabývala zejména antibakteriální aktivitou propolisu, kterou jsem prokazovala pomocí diskové difuzní metody a metodou růstových křivek. Současně byl sledován i obsah polyfenolických látek pomocí Folin-Ciocalteho činidla. Pro tento účel byl použit vzorek propolisu pocházející z rodinných úlů, z něhož byly zhotoveny extrakty za použití dvou rozpouštědel odlišných koncentrací. První série vzorků byla extrahována pomocí ethanolu a octanu ethylnatého na třepačce. Druhá série vzorků byla odpařena za pomoci vakuové odparky a získaný odparek byl zpětně naředěn na použitou koncentraci. Výsledky ukazují, že nejvyšší průměrný obsah fenolických látek byl v extraktu propolisu v 96 % ethanolu. I přes vědecké studie, píšící o propolisu jako o přírodním antibiotiku, žádný z takto připravených extraktů nevykazoval antimikrobiální aktivitu vůči použitým mikroorganismům.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.