Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obohacování nápojů přídavkem antioxidantů
Šulganová, Simona
Diplomová práce na téma obohacování nápojů přídavkem antioxidantů byla zpracována na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů v letech 2014-2016. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány antioxidanty, volné radikály, antioxidační kapacita, způsoby měření antioxidantů v potravinách dále vybrané nápoje obsahující antioxidanty jako jsou ovocné šťávy, čaje, víno a pivo. Také je zde popsána chemická stavba dřeva. Praktická část se týká měření antioxidační kapacity pomocí metod DPPH a FRAP a obsahu polyfenolických látek ve vzorcích destilátu s extrahovaným dubovým dřevem sušeným při několika teplotách, a porovnání těchto vzorků s komerčním vzorkem Následně senzorická analýza těchto vzorků. metodamy bylo zjištěno, že destiláty lze výrazně opbohatit přídavkem dřeva především pak dřeva sušeného při 175° C. Senzorická analýza prokázala, že obohacením destilátu přídavkem dubových třísek lze výrazně zlepšit kvalitu původního destilátu.
Srovnání právních požadavků na výrobu ovocných destilátů ve vybraných státech EU
Šulganová, Simona
Bakalářská práce "Srovnání právních požadavků na výrobu ovocných destilátů ve vybraných státech EU" byla napsána v Lednici na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně v roce 2014. V první části této práce byly popsány veškeré kroky nutné pro výrobu ovocného destilátu, jako je výběr ovoce, proces kvašení, látky uvolňující se při alkoholovém kvašení, příprava kvasu, mikroorganismy ve výrobě destilátů, destilace a jakostní vady ovocných destilátů. Druhá část práce je zaměřena na legislativní požadavky ve výrobě ovocných destilátů, kde je zahrnuto platné ustanovení Evropské unie jednotné pro všechny členské státy a také shrnutí výroby lihovin a ovocných destilátů v České republice, kde se zaměřuji především na pěstitelské pálení. Dále jsou zde porovnány legislativní požadavky na výrobu ovocných destilátů se dvěma okolními státy, kterými jsou Rakousko a Slovenská republika. Zde porovnávám rozdíly v oblasti pěstitelského pálení a následnou spotřební daň. V poslední části je zmíněna spotřební daň pro lihovary ve všech státech Evropské unie.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.