|
Antioxidační vlastnosti extraktů z květů Sambucus nigra.
Štěpánová, Zuzana ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Dušek, Jaroslav (oponent)
1. Abstrakt Cílem této práce bylo prokázat a stanovit antioxidační aktivitu extraktů květů bezu černého (Samucus nigra L.) a sestavit přehled jejich obsahových látek a účinků. Sambuci flos je často využívaný v terapii a potravinářství. Hlavními obsahovými látkami jsou flavonoidy, fenolické kyseliny, triterpeny, dále jsou ve květech obsaženy steroly, sliz, silice, třísloviny. Nejvýznamnější jsou flavonoidy, konkrétně rutin a kvercetin, které mohou vykazovat antioxidační, antivirové, protizánětlivé a antikancerogenní vlastnosti. Květy se používají zejména pro diuretické, diaforetické, expektorační, analgetické účinky. Ke stanovení antioxidační aktivity methanolových extraktů květů ze dvou sběrů byla použita metoda DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Výsledky antioxidační aktivity byly vyjádřeny v hodnotách IC50 (koncentrace extraktu, která způsobí 50% redukci radikálu). Zjištěné průměrné hodnoty IC50 byly 0,79 mg/ml a 0,83 mg/ml. Jednotlivé hodnoty IC50 se s vývojem květu plynule měnily, pohybovaly se mezi 1,086 mg/ml a 0,701 mg/ml u obou sběrů. Odchylky mohou být způsobeny pokračující syntézou sekundárních metabolitů.
|