Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obsah fosfátů v potravinách a jejich vliv na osteoporózu
Šobáň, Jan ; Rambousková, Jolana (vedoucí práce) ; Černá, Milena (oponent)
Obsah fosfátů v potravinách a jejich vliv na osteoporózu Fosfáty jsou soli kyseliny fosforečné. Jsou obsaženy v přírodních potravinách jako jsou ořechy, luštěniny, obilniny, vnitřnosti a maso. Průmyslově se přidávají do potravin jako aditiva pro své chemické vlastnosti. Ze všech existujících aditiv asi 16 obsahuje fosfáty a tím významně zvyšují přívod fosforu do organismu. Obvyklý denní příjem fosforu je asi 1g. Zvýšený přívod fosforu do organismu tvoří kyselé prostředí v ledvinách a kalcio-fosfátové komplexy a tím dochází k odstraňování kalcia z těla a tím k demineralizaci kostí. "Éčka" s obsahem fosfátu jsou nejčastěji obsažena v masných výrobcích, tavených sýrech, cukrovinkách, pekárenských výrobcích, kolových nápojích, mražených a instantních potravinách. Nejčastěj užívané aditivum je E 338 - kyselina fosforečná. Osteporóza je systémovým onemocněním skeletu charakterizované malým množství kostní hmoty a zhoršení mikroarchitektury kostní tkáně s výsledným zvýšením lomivosti a rizika zlomenin. V Česku se udává na 600 000 pacientů léčených pro osteoporózu.

Viz též: podobná jména autorů
6 Šobáň, Jakub
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.