Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Reologické vlastnosti smetany
Škopíková, Miroslava
Tato diplomová práce se ve své teoretické části zabývá reologickými vlastnostmi smetany. V první části je popsáno složení mléka, jakožto výchozího produktu při výrobě smetany, definice smetany dle legislativy a její složení. Další část práce je zaměřena na výrobu smetan a jejich druhové rozdělení. V další kapitole je pozornost věnována reologickým vlastnostem potravin, zejména viskozitě a hustotě. Praktická část je zaměřena na měření reologických vlastností celkem 10 vzorků běžně dostupných smetan ke šlehání z obchodní sítě.Obsah tuku se u vzorků pohyboval v rozmezí 30 - 33 %. U všech těchto vzorků byla změřena viskozita a hustota. U vybraných vzorků byla stanovena také závislost smykového napětí na smykové rychlosti. Tato závislost pomocí Ostwald-de Waeleho modelu určuje, o jaký druh kapaliny se jedná. Dalším sledovaným parametrem je závislost dynamické viskozity na smykové rychlosti a průběh této viskozity při změnách teploty. U všech vzorků byly provedeny analytické stanovení smetany (sušina, obsah tuku, titrační kyselost smetany, aktivní kyselost, elektrická vodivost). Z provedené analýzy obsahu tuku můžeme porovnat údaje uvedené na obale vzorku.
Techologie výroby syrovátkových sýrů
Škopíková, Miroslava
Tato bakalářská práce na téma Technologie výroby syrovátkových sýrů, se zabývá syrovátkou jako vedlejším produktem, která vzniká při výrobě sýrů a tvarohů. Široce se uplatňuje jak v potravinářství, tak i v jiných průmyslových oblastech. Náplní práce je základní chemické složení syrovátky, získávání syrovátky, základní technologické operace při úpravě syrovátky a vzniklé produkty, stručný výčet využití syrovátky a nakonec jsou zde vyjmenovány nejznámější sýry ze syrovátky a stručný popis jejich výroby.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.