|
Hodnocení úpravy a zpracování semen vybraných luskovin na produkci bílkovinných koncentrátů
ŠLAHŮNKOVÁ, Jiřina
V diplomové práci byl hodnocen vliv rozdílné úpravy semen (mouka z celých neupravených semen, mouka z děloh semen po namáčení, mouka z děloh semen po naklíčení) u tří druhů luskovin (Pisum sativum conv. sativum L., Vicia faba L., Lupinus angustifolius L.) na výtěžnost a složení bílkovinného izolátu získaného pomocí izoelektrické precipitace. Bylo zjištěno, že úprava semen nejvíce ovlivňuje výtěžek vysráženého N (mg) a to ze 45 %. Při stanovení výtěžnosti bílkovin byla hodnota ovlivněna významnou interakcí (úpravou semen a druhem luskovin). Největší podíl byl však vysrážen v neupravených a naklíčených semenech lupiny, kde se hodnoty pohybují kolem 57 %. Dále byla v diplomové práci provedena zpětná precipitace bílkovin, pomocí které jsme získali bílkovinné koncentráty z jednotlivých druhů luskovin. Výtěžky bílkovinných koncentrátů dosahují hodnot v rozmezí 60-80 %. Ze spekter vodorozpustných bílkovin je vidět zřetelně vysoká koncentrace izolovaných bílkovin. Ve variantě naklíčených a namáčených semen vyplývá, že došlo v průběhu úpravy semen k rozpadu bílkovin s vyšší molekulovou hmotností. Dále tyto bílkovinné štěpy přecházejí extrahováním při pH 9,0 do později produkovaných bílkovinných izolátů. Po kyselé precipitaci je na spektru pozorovatelné, že jsou bílkovinné izoláty zpětně rozpustné..
|
|
Biologie pampelišky lékařské a možnosti jejího využití.
ŠLAHŮNKOVÁ, Jiřina
Bakalářská práce se zabývá biologií pampelišky lékařské, její škodlivostí jako významného plevele v kulturních plodinách a její užitečnosti nejen jako léčivé rostliny. V literárním přehledu je sestaven přehled o plevelech, jejich škodlivosti, užitečnosti, ekologickém významu, vztahu ke kulturním rostlinám a vývoji plevelných společenstvech. Praktická část je zaměřena na sledování generativního způsobu rozmnožování, hustotu zaplevelení, fyziologii a reprodukční schopnosti pampelišky lékařské.
|