Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení bilance živin (N, P, K, Ca a Mg) v ekologickém podniku hospodařícím na trvalých travních porostech
Ščambura, Maxmilián
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení bilance živin v ekologicky hospodařícím podniku na trvalých travních porostech s chovem mléčného a masného skotu a ovcí. Byly pozorovány vztahy mezi půdou, rostlinami a chovanými zvířaty s následným vyhodnocením zda dochází k vyčerpávání nebo obohacování ekosystému (půdy) o pozorované živiny. V celkové bilanci ve sledovaném roce 2019 se ukázalo, že do podniku vstupuje větší množství živin pouze u hořčíku, u fosforu je to rovná nula. Zbylý dusík, draslík a vápník jsou ve ztrátových číslech. Import živin do systému představovaly nákupy jadrných krmiv, slámy a minerálních lizů. Na exportu živin se nejvíce podílel prodej mléka a jatečných zvířat. Ve sledovaném období byla ztráta dusíku bez započtení fixace vzdušného N a atmosférických spadů -25 kg na jeden hektar, což je nejnižší množství přiváděných živin do podniku. Největší přebytek byl zjištěn u hořčíku a to +3 kg na jeden hektar. Ani ve ztrátě, ani v přebytku byla pozorována hodnota u fosforu, který je roven nule. Celková ztráta vápníku činí -9 kg na jeden hektar a draslíku -3 kg na jeden hektar.
Ekologické zemědělství v jesenickém regionu
Ščambura, Maxmilián
Práce se zabývá situací ekologického zemědělství jesenického regionu. V úvodu práce je rozebráno samotné ekologické zemědělství, a to nejen na úrovni regionu a vybrané oblasti, ale také na úrovni České republiky a vybraných evropských států. Jesenický region je popsán z hlediska umístění a možností zemědělského využívání. Ekologický způsob hospodaření je v regionu popisován z pohledu rostlinné výroby, živočišné výroby a prodeje výrobků v kvalitě BIO. V závěru práce byla provedena analýza situace v ekologickém zemědělství vybraného regionu a dle zjištění byla navržena opatření k dalšímu rozvoji ekologického zemědělství na Jesenicku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.