Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Interakce katechinů s ionty mědi
Řihošková, Petra ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Jahodář, Luděk (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Mgr. Petra Řihošková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název rigorózní práce: Interakce katechinů s ionty mědi Klíčová slova: katechiny, chelatační aktivita, měď, hematoxylin, bathocuproin, antioxidanty Flavonoidy patří mezi rostlinné polyfenoly prokazující významnou antioxidační aktivitu, kterou pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Flavonoidy jsou schopny chelatovat ionty kovů (např. železa a mědi) účastnící se na tvorbě volných kyslíkových radikálů nebo přímo reagují s enzymy, jejichž aktivita zvyšuje oxidační stres. Jejich účinek je ovlivněn chemickou strukturou, především počtem a prostorovým uspořádáním substituentů a velikostí molekuly. Katechiny se řadí do skupiny flavonoidů, nachází se v mnoha potravinách např. v čaji, čokoládě, ovoci nebo červeném vínu. Katechiny vykazují široké spektrum biologických účinků, proto jsou často studovány. Jejich antioxidační efekt se hlavně projevuje vychytáváním nebo zhášením volných radikálů a chelatací železa a mědi. Měď patří mezi stopové prvky a je nezbytná pro správnou funkci organismu. V lidském těle je součástí enzymů a ovlivňuje mnoho metabolických procesů. Nedostatek nebo nadbytek mědi v organismu poškozuje řadu orgánů. Tato...
Interakce katechinů s ionty mědi
Řihošková, Petra ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Jahodář, Luděk (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Mgr. Petra Řihošková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název rigorózní práce: Interakce katechinů s ionty mědi Klíčová slova: katechiny, chelatační aktivita, měď, hematoxylin, bathocuproin, antioxidanty Flavonoidy patří mezi rostlinné polyfenoly prokazující významnou antioxidační aktivitu, kterou pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Flavonoidy jsou schopny chelatovat ionty kovů (např. železa a mědi) účastnící se na tvorbě volných kyslíkových radikálů nebo přímo reagují s enzymy, jejichž aktivita zvyšuje oxidační stres. Jejich účinek je ovlivněn chemickou strukturou, především počtem a prostorovým uspořádáním substituentů a velikostí molekuly. Katechiny se řadí do skupiny flavonoidů, nachází se v mnoha potravinách např. v čaji, čokoládě, ovoci nebo červeném vínu. Katechiny vykazují široké spektrum biologických účinků, proto jsou často studovány. Jejich antioxidační efekt se hlavně projevuje vychytáváním nebo zhášením volných radikálů a chelatací železa a mědi. Měď patří mezi stopové prvky a je nezbytná pro správnou funkci organismu. V lidském těle je součástí enzymů a ovlivňuje mnoho metabolických procesů. Nedostatek nebo nadbytek mědi v organismu poškozuje řadu orgánů. Tato...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.