Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza senzibilizace na molekulární komponenty stanovené multiplexním systémem ImmunoCAP ISAC u pacientů s atopickou dermatitidou
Vaňková, Radka ; Čelakovská, Jarmila (vedoucí práce) ; Nečas, Miroslav (oponent) ; Stříž, Ilja (oponent)
Úvod: Atopická dermatitida (AD) je chronické zánětlivé kožní onemocnění s akutními exacerbacemi a charakteristickými klinickými projevy. Základním pilířem diagnostiky AD je důkladná anamnéza, zhodnocení klinického stavu, doplněné o kožní, případně expoziční testy. Nedílnou součástí je vyšetření specifických IgE protilátek (sIgE) proti extraktovým nebo molekulárním komponentám alergenů. U respiračních forem alergického zánětu a při podezření na potravinovou alergii jsou recentně využívány biočipové multiplexní techniky. Tyto analýzy by mohly najít své uplatnění také při diagnostice kožních projevů alergického zánětu, jako je AD. Cílem této práce byla přesnější identifikace vyvolávajícího zdroje potravinové a inhalační alergie u pacientů s AD. Hodnotili jsme senzibilizační profily u pacientů s mírnou, středně těžkou a těžkou formou AD a u podskupiny pacientů s atopickou dermatitidou komplikovanou bronchiálním astmatem a alergickou rýmou. Dále jsme se zabývali senzibilizací na molekulární komponenty v kontextu potravinové alergie u pacientů s AD. Metodika: Vzorky krevního séra pocházely od dospělých pacientů s AD. Hladiny sIgE protilátek byly stanoveny multiplexním systémem ImmunoCAP ISAC. Disertační práce komentuje publikované výsledky vědeckého týmu. Výsledky: Nejčastěji byla u pacientů s AD...
Potravinová alergie u pacientů s atopickým ekzémem starších 14 let - klinický význam vybraných imunologických parametrů
Čelakovská, Jarmila ; Ettler, Karel (vedoucí práce) ; Bystroň, Jaromír (oponent) ; Dastychová, Eliška (oponent)
SOUHRN Potravinová alergie je nyní považována za světově rozšířený problém a, jako jiné projevy atopie, její výskyt stále vzrůstá. Všeobecně se uznává význam potravinové alergie u dětí s atopickým ekzémem, zvláště u dětí do tří let věku. Zatím neexistuje rozsáhlá studie zaměřená na potravinovou alergii u dospělých jedinců s atopickým ekzémem. Přibývá však dokladů, že i u dospívajících a dospělých jedinců s atopickým ekzémem může hrát potravinová alergie významnou úlohu. Závažná je zejména alergie na potraviny zkříženě reagující s pyly, která může průběh atopického ekzému zhoršovat. Význam potravinové alergie na běžné potravinové alergeny (kravské mléko, pšeničná mouka, sója, vejce) u dospělých pacientů s atopickým ekzémem je zřejmě podceněn. Cílem naší práce bylo vyhodnotit výskyt potravinové alergie na kravské mléko a pšeničnou mouku, vyhodnotit význam atopických epikutánních testů, eliminační diety a dalších vyšetřovacích postupů v diagnostice potravinové alergie u pacientů s atopickým ekzémem starších 14 let v porovnání s dvojitě slepým, placebem kontrolovaným expozičním testem, který je považován za zlatý standard v diagnostice potravinové alergie. Podařilo se nám v našem souboru 149 pacientů zachytit alergii na pšeničnou mouku a kravské mléko u pěti pacientů, což jsou 3,4 % z celkového počtu pacientů...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.