Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vinanová stabiliácia vína procesom elektrodialýzy
Zvolenská, Ivana
Parametry kvality v produktu jako je víno jsou velmi objektivní záležitostí. Vinný kámen je však složka, kterou si všimne i zákazník laik, a právě ten by jeho obsah ve víně mohl hodnotit negativně. Trh nabízí množství stabilizátorů vinného kamene, no nabízí se i další možnost stabilizace vinného kamene - elektrodialýza. Cílem této práce bylo zpracovat 4 druhy vína , z toho alespoň 2 bílé a 2 červené, preferenčně vína nestabilní z hlediska tvorby vinného kamene procesem elektrodialýzy laboratorním zařízením EDR-Z/10, od firmy MemBrain. Během provozu byly měřeny procesní parametry (elektrický proud, napětí, průtoky, objemy, pH a konduktivita jednotlivých hydraulických průtoků ) a odebírány vzorky vína pro senzorickou analýzu a k definování obsahu kyseliny vinné, draslíku a saturační teploty hydrogenvinanu draselného. V práci bylo pojednáno o souvislosti mezi úrovní demineralizace vína procesem elektrodialýzy a jeho senzorickými vlastnostmi (barva, vůně, chuť, harmonie). Dále byla stanovena optimální úroveň demineralizace vína procesem elektrodialýzy jako kompromis mezi zvýšením stability hydrogenvinanu draselného a negativním dopadem procesu na senzorické vlastnosti vína. Výsledky práce byly vyhodnoceny pomocí programu Statistica10.eng

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.