Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Aromatický profil mladých vín
Tomanová, Barbara
Aromatické látky patří mezi nejcennější látky dávající vínu charakteristický výraz a jsou důležité při senzorickém hodnocení vína. Vybrali jsme dva vzorky bílých vín -- Veltlínské zelené a Sauvignon, u kterých jsme stanovili aromatické látky. Vína byla uzavřena dvěma různými uzávěry (šroubový uzávěr a klasický korek) a po dobu jednoho roku byla skladována ve dvou podmínkách odlišných především teplotou -- v chladu ve sklepě a při pokojové teplotě. Po roce skladování jsme opět stanovili aromatické látky. Nejvýznamnější byl pokles esterů vyšších alkoholů s kyselinou octovou (zejména isoamylacetátu a hexylacetátu). Tyto estery jsou typické pro mladá vína, kterým dávají především ovocnost. Pokles těchto látek byl průkazný při obou podmínkách skladování, ale mnohem výraznější byl během skladování při pokojové teplotě. Vliv uzávěru prokázán nebyl. Teplota je velmi významný faktor, který má vliv na aromatické látky během skladování.

Viz též: podobná jména autorů
4 Tomanová, Barbora
1 Tomanová, Beáta
2 Tomanová, Bohumila
2 Tomanová, Bronislava
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.