|
Ovlivnění životaschopnosti enkapsulovaných bakterií přídavkem vybraných druhů nutrientů
Resová, Daniela
Probiotika jsou citlivá na vnější podmínky, což může mít za následek snížení životaschopnosti při jejich manipulaci, zpracování a skladování. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti a stability je jejich imobilizace. V experimentální časti této diplomové práce jsou probiotické bakterie, konkrétně sbírkový kmen Lb. rhamnosus, lyofilizovány s přídavkem kryoprotektantů. Kultura obohacená o 10% roztok sacharózy nebo 2,5% roztok glycerolu byla lyofilizována a následně byla vyhodnocena vhodnost látek pro ochranu lyofilizovaných bakterií. Jako vhodnější kryoprotektant byla zvolena sacharóza, protože pokles životaschopnosti po lyofilizaci byl pouze 3,28 % z původního množství KTJ před lyofilizací. Pokles kontrolního vzorku i vzorku s glycerolem byl statisticky významný (p < 0,01). V této práci byla zaváděna také enkapsulace Lb. rhamnosus metodou extruze. Do alginátové matrice byly přidávány nutrienty a následně byl testován vliv enkapsulace, přidaných nutrientů a rozpouštění kapslí na životaschopnost enkapsulovaných probiotik. Nutrientem s nejpříznivějším vlivem na životaschopnost a stabilitu Lb. rhamnosus byl vyhodnocen alginát s přídavkem syrovátky. Oproti variantě alginátu s přídavkem inulinu a kontrolnímu vzorku byl pozorován statisticky významný rozdíl (p < 0,01). Stejný test životaschopnosti byl proveden i po 2 týdnech skladování při 4 °C. Skladování mělo negativní vliv na všechny varianty. Nejmenší pokles byl ale pozorován u kontrolního vzorku a vzorku s kryoprotektivní sacharózou a přídavkem syrovátky.
|