Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Antioxidanty v obilovinách a pseudocereáliích
Pavelková, Erika
Cílem bakalářské práce bylo vypracování literárního přehledu o zastoupení a významu antioxidantů v obilovinách a pseudocereáliích. První kapitola je věnovaná charakteristice, rozdělení, mechanismu působení a biologickému účinku antioxidantů. Obsah je zaměřen především na přírodní antioxidanty, které se vyskytují v rostlinách. Přírodní formy vitaminu E se vyznačují významným antioxidačním působením. Přerušují řetězovou reakci peroxidace lipidů, chrání buněčné membrány a zastavují oxidaci LDL cholesterolu. Rutin má důležitou úlohu jako antioxidant kyseliny askorbové. Zabraňuje vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a cévních chorob. Další část pojednává o zastoupení a významu antioxidantů v pšenici, ječmenu, pohance a amarantu. Zelený ječmen má pozitivní účinky při prevenci a léčbě onemocnění. Chlorofyl obsažený ve šťávě z mladého ječmene zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran a chrání tělo před infekcí. V poslední kapitole jsou shrnuty metody analýzy antioxidantů.

Viz též: podobná jména autorů
1 Pavelková, Eliška
6 Pavelková, Eva
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.