Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
The use of hydroponics for the cultivation of selected Asian vegetables
Nguyen, Huu Viet
The aim of the thesis is to study possibilities and ways of cultivation in hydroponic production in the greenhouse environment, using on typical hydroponics substrates such as rockwool, keramzit or coconut fiber. The objective is to process at least 5 types of plant genotypes typically used in Asia as vegetables. Vegetables have been selected according to a number of criteria such as the rich content of healthy substances, free of pests and diseases, fast and manageable cultivation. The work was focused on botanical and morphological characteristics, agrotechnical claims, capabilities of covered production, as well as the use and content of substances. The goal was to establish an experiment with 5 types of plant genotypes in 4 replicates, which evaluated the development of cultures and selected content (vitamin C, antioxidant capacity, carotenoids, flavonoids, phenols, minerals, etc.) in a greenhouse. The work was focused on growing 20 of Asian vegetable. The whole process of cultivation was focused on ebb and flow hydroponic system using rockwool cubes. Among the targetted species were: Ipomoea aquatica, Brassica juncea var. japonica, Persicaria odorata, Cryptotaenia japonica, Cymbopogon citratus – depending on the possibilities of obtaining adequate propagation material and suitability for a hydroponic system. The data were statistically processed, resulting in recommendations for cultivation. The chosen plants can be cultivated in hydroponic system successfully. Some of the plants showed promising results in the content of substances In conclusion, all tested genotypes of Asian vegetables are suitable for expanding the staple diet.
Zhodnocení perspektivních genotypů asijských zelenin pro podmínky ČR
Nguyen, Huu Viet
Cílem bakalářské práce bylo perspektivní zhodnocení vývoje a pěstování určitých genotypů asijských zelenin. Zpracováno bylo 20 druhů rostlin, u kterých byl popsán botanická a morfologická charakteristika, agrotechnické nároky, přehled využití a pokud bylo možné, dohledat obsahové látky, tak byly určeny. Z těchto 20 druhů bylo 5 druhů použito pro širší zpracování. Byl založen experiment s 5 druhy asijských zelenin, u třech byly použity dvě odrůdy. Pěstována byla Ipomoea aquatica, Persicaria odorata, Perilla frutescens, Perilla frutescens var. crispa, Raphanus sativus var. 'Red Meat', Raphanus sativus var. 'Qingluobo', Brassica rapa subsp. pekinensis odrůd 'Beijing Orange Heart'a 'Jing Cui No. 70'. U těchto rostlin byl vyhodnocen vývoj kultury a výnos, dále byly provedeny laboratorní analýzy, pomocí kterých byly určeny obsahové látky, jako jsou vitamin C, antioxidační kapacita, karotenoidy apod. Sklizený rostlinný materiál byl zpracován do potravinového produktu určeného k degustaci. Degustace se zúčastnilo cca. 40 respondentů, kteří pomocí senzorických vjemů a dotazníků hodnotili jednotlivé potravinové produkty. Získaná data byly statisticky zpracovány. V závěru práce bylo doporučeno z hlediska pěstitelského rostliny, které se nejlépe hodí k pěstování a využití v mírném pásmu s důrazem na pěstování v ČR.

Viz též: podobná jména autorů
1 Nguyen, Ha Thanh
1 Nguyen, Hai Anh
2 Nguyen, Hai Ha
2 Nguyen, Hoai Nam
1 Nguyen, Hoai Thuong
2 Nguyen, Hoai Vu
1 Nguyen, Hoang
2 Nguyen, Hoang Duong
1 Nguyen, Hoang P. Nhung
1 Nguyen, Hoang Phuong
1 Nguyen, Hoang Tuan
2 Nguyen, Hong Khanh
1 Nguyen, Hue An
1 Nguyen, Huong Minh
2 Nguyen, Huu Dung
1 Nguyen, Huu Hoa
1 Nguyen, Huu Tung
4 Nguyen, Huy
3 Nguyen, Huy Long
1 Nguyen, Huy Quang
1 Nguyen, Huyen Trang
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.