Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení odrůd meruněk při dozrávání na stromě
Kochová, Eliška
V této diplomové práci na téma Hodnocení odrůd meruněk při dozrávání na stromě byla objasněna v teoretické části charakteristika meruňky obecné, významné látkové složky v plodech meruněk a metody jejich stanovení. Dále zrání meruněk a změny zásobních látek během zrání a skladování. Diplomová práce se zabývá změnami látkového složení během zrání na stromě a během skladování po dobu 4 a 8 dnů při teplotě 20 °C ve třech stupních zralosti: nezralé, zralé, přezrálé. V praktické části byly sledovány dvě odrůdy meruněk ('Leskora', 'Goldrich'). Plody těchto odrůd byly odebrány ze školního sadu Zahradnické fakulty v Lednici. Hodnotily se změny hmotnosti plodů, hmotnosti pecky, penetrometrické pevnosti plodů, obsah rozpustné sušiny a obsah titračních kyselin. Dále se u plodů stanovovala produkce etylenu a produkce oxidu uhličitého. Z hodnot penetrometrické pevnosti, rozpustné sušiny a titračních kyselin byl spočítán index zralosti. Získané hodnoty byly tabulkově a graficky zpracovány a bylo provedeno jejich vyhodnocení. Dané hodnoty platí pro daný rok a stanoviště.
Hodnocení zralosti odrůd meruněk podle fyzikálně chemických ukazatelů
Kochová, Eliška
V této bakalářské práci na téma "Hodnocení zralosti odrůd meruněk podle fyzikálně chemických ukazatelů" byla v teoretické části objasněna historie, charakteristika meruňky obecné, dále zrání a skladování, a změny během zrání a skladování. Práce se zabývá změnami látkového složení během zrání a během skladování po dobu 7 dnů při teplotě 18 °C ve dvou stupních zralosti (zralé a přezrálé). V praktické části byly sledovány tři odrůdy meruněk. Sledovaly se změny hmotnosti plodů, hmotnosti pecky plodů, obsah rozpustné sušiny, obsah titračních kyselin a pevnost slupky plodů. Sledovány byly tyto odrůdy meruněk: 'Adriana', 'Betinka' a 'Marlen'. Plody daných odrůd byly odebrány ze školního sadu Zahradnické fakulty v Lednici. Stanovení obsahu rozpustné sušiny bylo prováděno pomocí PALETTE digital refraktometru ATAGO. Pro stanovení obsahu titračních kyselin byla použita metoda vizuální indikace bodu ekvivalence na fenolftalein. Naměřené hodnoty byly tabulkově a graficky zpracovány a provedeno jejich vyhodnocení. Dosažené výsledky platí pro daný pozemek a daný rok. Potvrdilo se, že během zrání a skladování dochází k poklesu hmotnosti plodů, obsahu titračních kyselin a pevnosti slupky plodů. Dále, že se během skladování a s postupujícím stupněm zralosti zvyšuje obsah rozpustné sušiny.

Viz též: podobná jména autorů
4 Kochová, Eva
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.