Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zpracování a obchod s lososem v České republice
KOLOUŠEK, David
Na českém trhu se ve významném množství objevuje losos jako komodita. Jeho dostupnost opticky neustále narůstá a zvyšuje se nabídka výrobků z něj. Putuje na náš trh z celého světa, zejména z Norska, Skotska a USA. Celá řada firem, malých, středních i živnostníků se specializuje na dovoz ryb, mezi nimiž většinou losos nechybí. V obchodních řetězcích je možné některé mražené pacifické lososi koupit za cenu českého kapra nebo i pod ní. Fascinující je, že mražená surovina je transportována mnoho tisíc kilometrů třeba až ze západního pobřeží USA. Zdá se, že mezi zákazníky pozvolna stoupá povědomí o této komoditě a zvyšuje se její kvalita a kultura prodeje. Zajímavá je i šířka sortimentu a výrobky z lososa. Na pultech obchodů najdeme lososa čerstvého, mraženého, konzervovaného, uzeného, kaviár, párky, pomazánky atd. S lososem jsem se mohl seznámit jako rybář, kdy jsem se pokoušel na polských a norských řekách a fjordech o jeho ulovení. Patří mezi oblíbené položky mého jídelníčku a v neposlední řadě jsem měl možnost poznat technologii jeho produkce na norských farmách, kde jsem čistil klece, natíral krmné lodě, pomáhal na lososí líhni a během tohoto období jsem měl možnost poznat technologii jeho {\clqq}výroby``. V této diplomové práci bych rád uvedl nejdůležitější druhy lososa, z jakých zemí pochází, jaká je technologie výroby nejběžnějších výrobků z nich a provedl šetření mezi firmami, zabývajícími se obchodem s ním. Důležité bylo získat data ze statistického úřadu či některého významného obchodníka na trhu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.