Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv kvasinkové kultury na aromatický profil bílých vín
Fráňová, Anna
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu kvasinkové kultury na aromatický profil bílých vín. V první části práce se v rámci literárního přehledu seznámíme s vinařskými kvasinkami a jejími druhy. Zaměříme se na možnosti rozmnožování a přiblížíme si růstovou křivku, která zobrazuje rychlost a intenzitu množení kvasinek. Popíšeme si průběh alkoholového kvašení a určíme rozdíl mezi spontánní fermentací a řízeným kvašením, při němž se využívají preparáty aktivních suchých vinných kvasinek. Volně přejdeme do druhé části literární rešerše, kde se zaměříme na aroma vína, popíšeme si aromatické látky, především typické pro odrůdu Veltlínské zelené. V úvodu experimentální části nalezneme kusý popis odrůdy Veltlínské zelené, se kterou jsme v rámci pokusu pracovali a nastíníme si lokalitu původu hroznů. Naskýtá se nám náhled na přehledný diagram popisující průběh pokusu, následuje rozbor analytických parametrů moštu a popis průběhu fermentace u dílčích variant. Ve výsledkové části práce nalézáme jak analytické rozbory výsledných vín na spektofotometrické bázi přístrojů ALPHA a MIURA, tak i výsledek senzorického hodnocení komise sedmi degustátorů. V závěru práce jsou výsledky porovnány v rámci diskuze a vyvozené závěry uvedená v kapitole závěr.
Technologické možnosti výroby klaretu - historie a současnost
Fráňová, Anna
Bakalářská práce se zabývá technologickými možnostmi výroby klaretu, historií i současnou výrobou těchto vín. Literární přehled se v první kapitole zabývá definicí pojmu a souhrnem všech jeho významů. Kapitola druhá se zaměřuje na technologické možnosti výroby klaret vín a v třetí kapitola pojednává o odrůdách, které jsou pro výrobu klaretů vhodné. Součástí práce je i praktický pokus výroby, který je popisován od sklizně hroznů, přes výrobní technologie až k závěrečnému vyhodnocení. Zde zjišťujeme vhodnost jednotlivých odrůd pro výrobu klaretu na základě porovnání senzorických posudků i analytického hodnocení.

Viz též: podobná jména autorů
2 Fránová, Alžběta
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.