Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Domácí parenterálná výživa v denním a nočním režimu
Fidlerová, Karolína ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Staněk, Ivo (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá domácí parenterální výživou podávanou v denním a nočním režimu a jejím působením na pacienty. Parenterální výživa je obvykle aplikována v noci, aby pacienti mohli ve dne vykonávat běžné denní aktivity a aby výživa podávaná touto cestou, co nejméně ovlivňovala jejich život. Parenterální výživa není fyziologická cesta podání živin a pro lidský organismus je nepřirozené přijímat živiny v noci. V první části teoretické práce je představena parenterální výživa a její složení. Dále se věnuje indikacím, kontraindikacím a komplikacím parenterální výživy. V další části práce je popsána domácí parenterální výživa a její organizace nutná k tomu, aby mohla být tato forma nutriční podpory uskutečněna. U pacientů na parenterální výživě je nutná monitorace mnoha laboratorních hodnot, v textu je konkrétně zmiňován cholesterol, triacylglyceroly, glykémie nebo tzv. jaterní testy. Jednou z důležitých částí je i kapitola o cirkadiánních rytmech, hormonech a metabolických změnách při příjmu energie v noci. Pro tuto práci byl zvolen kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo 17 pacientů na domácí parenterální výživě. Tito pacienti si aplikovali výživu během noci. U pacientů byly hodnoceny a porovnávány parametry jako jsou jaterní testy, glykémie a krevní tuky. Náběr laboratorních hodnot...
Výživa diabetiků v domově pro seniory
FIDLEROVÁ, Karolína
Tato bakalářská práce se zabývá stravováním seniorů s diabetem v domově pro seniory. Byly stanoveny dva cíle, a to zhodnotit, jak jídelníček v domově pro seniory vyhovuje biologickým potřebám diabetiků a také zhodnotit nutriční a energetický denní příjem seniorů - diabetiků. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje stáří a fyziologickým změnám, které během něho nastávají. Dalšími důležitými tématy jsou diabetes mellitus 1. a 2. typu, jejich diagnostika, komplikace a léčba. Tuto část zakončuje doporučení pro výživu ve stáří. Pro tuto práci jsem si zvolila kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo 10 seniorů. Týden jsem zapisovala jejich příjem jídla a pití, který jsem následně propočítala v programu Nutriservis Professional. Pomocí zjištěných údajů o výšce, váze a věku jsem vypočítala potřebu energie a živin, použita byla Harris-Benedictova rovnice. Energetický příjem a množství jednotlivých živin jsem porovnala s jejich vypočítanou potřebou a současnými doporučeními z oblasti diabetu a výživy starší populace. Součástí byl i semistrukturovaný rozhovor o stravovacích zvyklostech, jídle v domově, potížích při jídle apod.Z výzkumu vyplynulo, že jídelníčky v domově pro seniory ve většině sledovaných kritérií neodpovídaly potřebám a doporučením pro seniory s diabetem. Energetický příjem i množství živin se v různých dnech velmi lišily. Většina klientů měla vyšší příjem energie a živin, někteří však přijímali méně, než je jejich bazální potřeba. V některých jídelníčcích seniorů byl nedostatek bílkovin, což je pro osoby v tomto věku značně rizikové. Práce by mohla být použita jako výukový materiál pro nutriční terapeuty nebo jako pomůcka pro tvorbu jídelníčků v domovech pro seniory.

Viz též: podobná jména autorů
2 FIDLEROVÁ, Karolína
2 Fidlerová, Klára
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.