Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Technologie výroby suchých zmrzlinových směsí
Fenclová, Zuzana
Cílem práce bylo popsat jednotlivé suroviny a výrobní technologií mražených krémů s přihlédnutím na sušené verze surovin i na netradiční ingredience. Zmíněna je historie a současná situace na trhu se zmrzlinami, nechybí ani legislativní podmínky a definice. Experimentální část byla zaměřena na analýzy deseti vzorků mražených krémů, ve kterých byl použit sušený protein živočišného nebo rostlinného původu. Mezi vzorky byla i jedna průmyslově vyráběná směs. Analyzován byl obsah bílkovin, tuků a sušiny, byla měřena hodnota pH a nášleh. Výsledky pH neukázaly velkých rozdílů, index nášlehu byl nejvyšší u vzorku se sušenou syrovátkou, opakem byl vzorek se sušeným sójovým nápojem. Naměřený obsah tuků a bílkovin se ne vždy shodoval s výživovými údaji na obalech. Vyhotovené vzorky byly senzoricky analyzovány za pomoci odpovědí osmnácti hodnotitelů do dotazníků o dvanácti parametrech. Z dotazníku jasně plynula obliba živočišných proteinů, zejména pak mléka, u žen měl největší oblibu vzorek s UHT mlékem a u mužů vzorek se sušeným mlékem plnotučným. Naopak rostlinné proteiny, spíš propadly jak u mužů, tak u žen, a to zejména vzorek se sušeným veganským proteinem.
Kvalita surovin pro bezlepkové výrobky
Fenclová, Zuzana
V práci, s názvem „Kvalita surovin pro bezlepkové výrobky“, jsou popsány suroviny, legisla-tiva, která zahrnuje předpisy a označování bezlepkových výrobků a všeobecné požadavky na výrobu bezlepkových výrobků. V práci jsou popsány projevy a specifikace celiakie a jiných forem lepkových intolerancí, stejně jako i požadavky na bezlepkovou dietu. V praktické části byly z bezlepkových surovin sestaveny tři receptury na bezlepkové palačinky a tři receptury na bezlepkové lívance a vyrobeny v poloprovozu Ústavu technolo-gie potravin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně v prosinci minulého roku. K oběma těmto skupinám (lívance a palačinky) byl pro hodnocení přidán jeden komerční produkt. Po sestavení senzorického dotazníku bylo provedeno hodnocení deseti proškolený-mi hodnotiteli. Nejlepší z využitých receptur byly palačinky z amarantové mouky a lívance z mouky pohankové.
Úrazy obyvatel pobytových zařízení sociálních služeb, příčiny, prevence
FENCLOVÁ, Zuzana
Diplomová práce je zaměřena na zdravotní stav a úrazy obyvatel v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních a jejich předcházení. Vzhledem k tomu, že úrazy způsobují vysokou nemocnost a úmrtnost seniorů, je důležité myslet na prevenci a hledat příčiny těchto úrazů.Hlavním cílem empirické části práce bylo zjistit příčiny úrazů obyvatel sociálních a zdravotnických zařízení a porovnat oba typy zařízení a rozdíl odpovědí mezi pohlavími. Pro výzkum v empirické části této práce byla použita strategie kvantitativního výzkumu, metoda dotazování, technika sběru dat dotazník. Výzkum ukázal, že 87 % respondentů trpí chorobami pohybového aparátu.Pád s následnou hospitalizací prodělalo 44 % dotázaných a častěji ženy než muži. Diplomová práce může pomoci pochopit problematiku úrazovosti seniorů, vlivu zdravotního stavu na kvalitu života osob žijících ve zdravotních a sociálních zařízení.
Nabídka aktivizačních programů v Domově pro seniory Kopretina v Plzni
FENCLOVÁ, Zuzana
Naše populace stárne, lidé se dožívají vyššího věku. Přibývá seniorů, kteří jsou nesoběstační a potřebují pomoc jiné fyzické osoby. Mnohdy se stane, že senioři nemají rodinu, která se o ně postará, nebo se o ně postarat nedokáže. Jednou z možností pro tyto seniory je využít služeb Domovů pro seniory. Součástí péče o zdravé tělo je i péče o psychickou pohodu. Je dokázáno, že tyto dvě oblasti se navzájem ovlivňují. Tuto myšlenku naplňují volnočasové aktivity nabízené v Domovech pro seniory. Nabízí seniorům smysluplné využití volného času a možnost seznámit se s novými lidmi a najít nové přátele, se kterými mohou trávit svůj volný čas. Tato bakalářská práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá teoretickými východisky spojenými se stářím, potřebami člověka, volnočasovými aktivitami seniorů, sociálními službami pro seniory a popisem Domova pro seniory Kopretina v Plzni, kde probíhal výzkum. Ke sběru dat v empirické části byla použita strategie kvalitativního výzkumu, metoda polostrukturovaného rozhovoru. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou senioři v Domově pro seniory Kopretina v Plzni spokojeni s nabídkou aktivizačních programů. Ve výzkumu byla stanovena hlavní výzkumná otázka, pro její zodpovězení byly použity tři dílčí otázky. Hlavní výzkumná otázka vedla k potvrzení cíle práce. Získané informace, které byly zjištěny výzkumem, mohou být použity pro zkvalitnění již nabízených aktivizačních činností v Domově pro seniory Kopretina a zároveň z výzkumu vyplynulo, která aktivita v tomto Domově schází.

Viz též: podobná jména autorů
4 FENCLOVÁ, Zuzana
3 Fenclová, Zdeňka
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.