Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití enologických taninů při výrobě vína
Dřímal, Jan
Tato bakalářská práce se zabývá použití enologických taninů při výrobě vína. V úvodní teoretické sekci jsou charakterizovány fenolické látky, které jsou nezbytné pro pochopení problematiky taninů. Je zde také rozebráno téma působení fenolických látek na lidský organismus. Ve experimentální části pracuji se vzorky vín pocházející ze Zámeckého vinařství Bzenec. Zde mám k dispozici 5 vzorků vína ročníku 2014. Do každého vzorku vína byl aplikován tanin, který byl zvolen na základě doporučení výrobce. Rozbory bílých vín byly provedeny 2 měsíce po jejich lahvování. Rozbory červených vín byly provedeny 3 měsíce po jejich lahvování. Vzorky s taninem a bez taninu byly vždy měřeny a porovnávány stejnými metodami a postupy ve shodném čase i prostředí, aby bylo dosaženo co nejpřesnějších výsledků. V poslední části mé bakalářské práce zobrazuji základní analytické rozbory, senzorickou analýzu a spektrofotometrickou analýzu.
Porovnání vín školených v různých sudech typu barrique
Dřímal, Jan
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení vín školených v různých sudech typu barrique. Teoretická část je rozdělena do dvou částí. První část popisuje výrobu vína v těchto typech sudů, druhy dřeva pro výrobu sudů typu barrique a jejich původ a průběh zpracování od těžby stromů, sušení dřeva, opracování, toastování až konečnou kompletaci sudů. Druhá část teorie popisuje složení a strukturu dřeva, extrahovatelné látky, které se tvoří za procesu toastování. Práce se dále zaměřuje na aromatický profil a senzoricky chuťové vlastnosti těchto látek, které víno získává během školení v sudech typu barrique. Experimentální část porovnává výsledky z chromatografické a spektrografické analýzy pěti druhů vín, které byly školeny v různých typech sudů barrique. Tyto jednotlivé sudy se odlišovaly původem použitého dřeva a typem vypálení. Pozornost byla zaměřena převážně na obsah volatilních látek, které jsou extrahovatelné pouze z tohoto typů sudu. Závěrem experimentální práce byla provedena senzorická analýza za účasti proškolených degustátorů, kdy byla vína senzoricky hodnocena, a určoval se aromatický profil. Tyto výsledky analýz a hodnocení byly pro přehlednost zaneseny do tabulek a grafů a následně podrobně zhodnoceny a okomentovány.

Viz též: podobná jména autorů
2 Dřímal, Jakub
4 Dřímal, Jiří
2 Dřímal, Josef
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.