|
Porovnání vín školených v různých sudech typu barrique
Dřímal, Jan
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení vín školených v různých sudech typu barrique. Teoretická část je rozdělena do dvou částí. První část popisuje výrobu vína v těchto typech sudů, druhy dřeva pro výrobu sudů typu barrique a jejich původ a průběh zpracování od těžby stromů, sušení dřeva, opracování, toastování až konečnou kompletaci sudů. Druhá část teorie popisuje složení a strukturu dřeva, extrahovatelné látky, které se tvoří za procesu toastování. Práce se dále zaměřuje na aromatický profil a senzoricky chuťové vlastnosti těchto látek, které víno získává během školení v sudech typu barrique. Experimentální část porovnává výsledky z chromatografické a spektrografické analýzy pěti druhů vín, které byly školeny v různých typech sudů barrique. Tyto jednotlivé sudy se odlišovaly původem použitého dřeva a typem vypálení. Pozornost byla zaměřena převážně na obsah volatilních látek, které jsou extrahovatelné pouze z tohoto typů sudu. Závěrem experimentální práce byla provedena senzorická analýza za účasti proškolených degustátorů, kdy byla vína senzoricky hodnocena, a určoval se aromatický profil. Tyto výsledky analýz a hodnocení byly pro přehlednost zaneseny do tabulek a grafů a následně podrobně zhodnoceny a okomentovány.
|