Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 81 záznamů.  začátekpředchozí72 - 81  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zdravotně-nutriční stav starých lidí
Maxová, Petra ; Rambousková, Jolana (vedoucí práce)
Bakalářská práce si klade za cíl zjištění úrovně zdravotně nutričního stavu starých lidí, rizikových faktorů pro vznik malnutrice ve vybraném vzorku populace z Domova pro seniory v Praze 10 Malešicích. Teoretická část se věnuje gerontologii a geriatrii, vědě o stáří, teoriím stárnutí, charakteristice výživy, doporučeným dávkám pro seniory, nemocem v této fázi života a také problematice malnutrice. Svou početností v populaci a změnami ve stáří tvoří senioři rizikovou skupinu z hlediska malnutrice, setkáváme se však u nich i s opačným jevem, obezita dnes nepostihuje nejen střední populaci a děti. Praktická část využívá výsledků z průzkumného šetření formou dotazníku Mini-Nutritional Assessment (MNA), zhodnocující výživový stav vybraných obyvatel, a laboratorních parametrů krve. Získané skóre z dotazníku rozdělilo soubor seniorů na 3,8% v malnutrici, 30,8% v riziku malnutrice a 65,4% v dobrém nutričním stavu. Za statisticky významný pro vznik malnutrice byl prokázán stav psychiky, úroveň mobility a soběstačnost při jídle. Dosažené skóre z dotazníku pozitivně koreluje se sérovými bílkovinami, albuminem a prealbuminem. Správná výživa, dostatek pravidelného a vhodného pohybu, kontakt s okolím výrazně zlepšuje a prodlužuje život.
Doplňky stravy a proces jejich notifikace v České republice
Brettschneiderová, Klára ; Rambousková, Jolana (vedoucí práce)
V bakalářské práci je uveden stručný přehled nejvýznamnějších složek doplňků stravy - vitamínů a minerálních látek a popis procesu registrace doplňků stravy vyplývající z požadavků platných právních předpisů. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. První část se zabývá rozdělením vitamínů a minerálních látek, uvedením jejich zdrojů a funkcí. Druhá část pojednává o doplňcích stravy jako takových a jejich procesu notifikace.
Vývoj antropometrických parametrů u studentů lékařské fakulty
Procházková, Linda ; Rambousková, Jolana (vedoucí práce)
Cílem práce bylo objektivně ověřit změny v nutričním stavu a životním stylu s důrazem na výživu u studentů medicíny 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Provedli jsme měření a zhodnocení BMI a podílu tělesného tuku u studentů a studentek prvního a šestého ročníku magisterského studia všeobecného lékařství. Použili jsme měření pomocí bioimpedance a dotazníky s otázkami zaměřenými na životní styl. Bylo změřeno 35 studentek v prvním a 27 v šestém ročníku a 23 studentů v prvním ročníku a 7 v šestém ročníku. Dotazník vyplnilo 41 studentek prvních ročníků a 31 studentek šestých ročníků a 23 studentů prvních a 13 studentů šestých ročníků . V souladu s hypotézou jsme zjistili mírný nárůst měřených parametrů, tj. BMI a procenta tělesného tuku. V oblasti životního stylu jsme zjistili překvapivě vyšší sportovní aktivitu u studentek šestého ročníku v porovnání s prvním ročníkem a celkově nízkou spotřebu tabákových výrobků a alkoholu.
Kalcium - Zdroje a skutečná spotřeba v jednotlivých typech diet
Latzková, Veronika ; Rambousková, Jolana (vedoucí práce)
Kalcium je důležitým minerálním prvkem, který potřebujeme k udržení zdraví. Celkové množství v těle se pohybuje okolo 1kg, přičemž 99 % je uloženo v kostech a zubech. Zbývající 1 % vápníku má v těle řadu funkcí. Podílí se na nervosvalovém přenosu a správné činnosti svalu, na srážení krevních destiček, na činnosti trávicího traktu, má rovněž funkce nitrobuněčné. Nadbytek i nedostatek kalcia vede k různým onemocněním jako jsou například osteoporóza, změny nervosvalové dráždivosti či ukládání kalcia do měkkých tkání, změny osobnosti a poškození CNS. Homeostázu kalcia v organizmu regulují tři hlavní kalcitropní hormony - parathormon, kalcitonin a vitamín D. Porucha jejich sekrece se projeví onemocněním z nadbytku či nedostatku kalcia. Jelikož si organizmus nedokáže kalcium vyrobit, je jediným novým zdrojem kalcium přijímané ve stravě. Potřeba kalcia není po celý život stejná, mění se v závislosti na věku a přítomném stavu jedince. Nejvíce kalcia je zapotřebí v období růstu, těhotenství a laktace a ve stáří. Úkolem práce je zhodnotit možné zdroje kalcia v dietě, určit základní potraviny bohaté na kalcium a využitelnost kalcia z různých druhů potravin. Následně pak prakticky ověřit příjem kalcia v dietě vyšetřovaných osob metodou vyhodnocení jídelníčku pomocí výživového programu NutriDan.
Výživa školních dětí ve věku 11-12 let - nutriční spotřeba
Halbrštátová, Michaela ; Rambousková, Jolana (vedoucí práce)
Motivace: Je známo, že je možné mnoha nemocem předcházet stravou a je také známo, že mnoho nemocí má již svůj patologický základ právě v dětství. Cílem studie bylo zhodnocení spotřeby dětí školního věku. Hypotéza: Předpokládala jsem stravu energeticky nadměrnou s nízkým zastoupením ovoce a zeleniny. Metodika: Data byla získána pomocí 24-hodinového recallu a zpracována programem pro analýzu nutriční spotřeby. Výsledky: Celkové rozložení jednotlivých základních živin je shodné s výživovými doporučenými dávkami. Děti mají ale nedostatečné zásobení minerálními látkami a vitaminy až na vitamin C, B12 a u chlapců vitamin K. Dále byl zjištěn nadbytečný příjem sladkých jídel a nedostatečný příjem ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Závěr: Děti a rodiče je třeba motivovat k přemýšlení nad svým zdravím a nad kroky, které mohou pro sebe i druhé udělat. Je potřeba zajistit takové preventivní programy, které budou prospěšné celé populaci.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 81 záznamů.   začátekpředchozí72 - 81  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
5 Rambousková, Jana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.