Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  předchozí11 - 14  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Znalosti a zkušenosti pacientů s nutričním poradenstvím v souvislosti s výskytem některých komorbidit obezity.
Kollerová, Martina ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Slabá, Šárka (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo získat ucelený pohled na nutriční poradenství a potvrdit nebo vyvrátit potřebu regulace vykonávání povolání výživového poradce. V teoretické části je vysvětlen vztah obezity a souběžných onemocnění, výsledky studií realizovaných na velkých populacích je potvrzena vysoká prevalence komorbidit obezity a analýzou relevantních právních norem jsou sumarizovány podmínky vykonávání povolání v oblasti nutričního poradenství. V řešení práce bylo provedeno anonymní dotazníkové šetření s ambulantními pacienty obezitologického centra III. interní kliniky 1. LF UK a VFN, rekondičního centra VŠTJ Medicina Praha a klienty soukromých výživových poraden. Dotazníkové šetření potvrdilo, že znalost obecných výživových doporučení je uspokojivá, ale respondenti se doporučeními neřídí. Šetření prokázalo, že důvěra ve výživové poradce je velká. Více než ¾ respondentů v obou skupinách označili za nejvíce charakteristickou službu výživových poradců pomoc při redukci hmotnosti. Přes ⅓ respondentů uvedli pomoc pacientům s civilizačními nemocemi za jednu z typických služeb výživových poradců. Dotazníkové šetření potvrdilo výskyt komorbidit obezity v obou sledovaných skupinách. Prevalence komorbidit roste úměrně s BMI a věkem pacientů. S cílem zjistit, jak nutriční poradny s klienty pracují byla...
Rozdíly ve stravovacích návycích a frekvenci přijímaných potravin u klientů terapeutických komunit před léčbou a po zahájení léčby závislostí
Köhlerová, Martina ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Slabá, Šárka (oponent)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku stravování uživatelů návykových látek. Cílem práce je porovnat změny ve stravovacích návycích klientů terapeutických komunit před nastoupením do léčby s následným stavem stravovacích návyků v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby. Data byla získána v terapeutických komunitách vyplněním frekvenčních potravinových dotazníků, které sledují hmotnost klientů a spotřebu hlavních skupin potravin - obiloviny, zelenina, ovoce, mléčná výživa, maso, vejce luštěniny, sladkosti a čaj. Dotazníky byly administrovány bezprostředně po vstupu do léčby, k získání retrospektivních informací o stravování před léčbou. V další fázi byl dotazník klientům předložen v prvním měsíci léčby a posledním sledovaným obdobím byl třetí měsíc léčby. Na základě analýzy dat ze získaných dotazníků bylo zjištěno, že průměrná hmotnost u klientů léčby roste. Větší nárůst byl zaznamenán u klientek, žen a to v průměru o 2 body na škále BMI. Z dat vyplývá, že spotřeba komodit obiloviny, ovoce, mléčné výrobky a sladkosti se mezi obdobími před léčbou, v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby snižovala. Zvýšená konzumace byla zaznamenána u komodity zelenina a čaj. U skupiny potravin maso, vejce a luštěniny se jedná o minimální změny v počtu porcí, v rámci desetin porce. Klíčová slova...
Faktory ovlivňující výživu u aktivně sportujících dětí a mladistvých
Koubková, Natálie ; Slabá, Šárka (vedoucí práce) ; Málková, Iva (oponent)
Název: Faktory ovlivňující výživu u aktivně sportujících dětí a mladistvých Cíle: Cílem bakalářské práce je zjistit, zda je rozdíl v zájmu o výživu u dětí, ve věku 8 - 12 let a u mladistvých ve věku 13 - 17 let, kteří jsou registrováni ve sportovních klubech a u těch, kteří nejsou. Dále zjistit, zda a pokud ano, tak kým nebo čím je nejvíce ovlivněn výběr stravy dětí ve věku 8 - 12 let a mladistvých ve věku 13 - 17 let, kteří jsou registrováni ve sportovních klubech a těch, kteří nejsou. Metody: V teoretické části bakalářské práce jsou zpracovány teoretické poznatky o výživě u sportovců, stravovacích návycích dětí a mladistvých a faktorech majících vliv na výživu dětí a mladistvých. Pro výzkum byla použita dotazníková metoda. Anonymní dotazník měl elektronickou podobu a byl rozeslán prostřednictvím internetu. Dotazník byl vytvořen a následně publikován prostřednictvím Google formulářů. Výzkumný soubor sestává ze 166 respondentů, kteří vyplnili anonymní dotazník. Respondenti jsou rozděleni na dvě skupiny podle věku a to na skupinu ve věkovém rozmezí 8 - 12 let, která čítá 30 respondentů a na skupinu ve věkovém rozmezí 13 - 17 let, která čítá 136 respondentů. Každá věková skupina je dále rozdělena na dvě podskupiny a to dle toho, zda je respondent registrovaný ve sportovním klubu, anebo nikoliv....
Rozdíly dospívajících a dospělých ve vnímání důležitosti stravy
Hrubá, Zuzana ; Slabá, Šárka (vedoucí práce) ; Čablová, Lenka (oponent)
Tato práce se zabývá stravovacími návyky dospívajících a dospělých, a sice především rozdíly ve vnímání důležitosti výživy těchto dvou skupin. V teoretické části najdeme jednotlivá témata, která se dotýkají této problematiky, jako například poruchy osobnosti člověka, které mohou vést k poruchám příjmu potravy, co je to body image a jak souvisí s výživou, jak vnímají své tělo dospívající a dospělí, či jak se stravují, případně jak by se stravovat měli. Obsáhlou kapitolou jsou i dietní zvyklosti, a na závěr jsem nastínila, co vše se může promítat do vztahu jedince k jídlu. V praktické části je vysvětlena metodika výzkumu a jeho výsledky. První hypotéza, že dospívající kladou mnohem menší důraz na správné stravování než dospělí, kteří se snaží více dbát na vhodnou výživu, s ohledem na složení a pravidelnost, byla potvrzena. Stejně tak se potvrdila i druhá hypotéza, a sice že dospívající dívky inklinují k nedostatečné výživě více než chlapci stejného věkového rozmezí.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   předchozí11 - 14  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.