Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 15 záznamů.  předchozí11 - 15  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stravování v mateřských školách se zaměřením na děti předškolního věku
Husová, Kristýna ; Frühauf, Pavel (vedoucí práce) ; El-Lababidi, Nabil (oponent)
Diplomová práce "Stravování v mateřských školách se zaměřením na děti předškolního věku" je zaměřena na stravovací provoz zařízení. Práce je koncipována na část teoretickou, v níž je popsán vývoj dítěte, dietní požadavky organismu u určitých obdobích života a v neposlední řadě instituce pro výchovu a vzdělávání dětí předškolního věku - mateřské školy. Praktická část práce je věnována šetření ve zvolených mateřských školách. Instituce jsou zvoleny tak, aby byl zachycen stravovací provoz v hlavním městě, okresním městě a v obci. V komparaci školek je zvolena v dané lokalitě vždy jedna mateřská škola, ve které je provedeno šetření. Výsledkem šetření je naplnění spotřebního koše ve zvolených mateřských školách, které odpovídá vyhlášce č. 107/2005 Sb.
Výběr bezlepkových potravin z pohledu diagnostikovaného celiaka
Musilová, Iveta ; Frühauf, Pavel (vedoucí práce) ; El-Lababidi, Nabil (oponent)
Zaměřením této diplomové práce je výběr potravin lidí s diagnostikovanou celiakií. V teoretické části je uvedena historie onemocnění, anatomie a fyziologie tenkého střeva, patogeneze, projevy a formy celiakie, diagnostika onemocnění, screening celiakie a komplikace způsobené celiakií. Práce se také zabývá léčbou celiakie, která popisuje nevhodné a vhodné potraviny v bezlepkové dietě a průmyslově zpracované potraviny. Dále je uvedeno označování bezlepkových potravin v České republice a v Kanadě. Také je zpracováno porovnání České republiky a Kanady ohledně zdravotní péče, vlády a restaurací nabízejících bezlepkové pokrmy. Cílem výzkumné části je zmapovat výběr bezlepkových potravin u lidí s diagnostikovanou celiakií, druhým cílem je prozkoumání odlišností ve výběru potravin v České republice a v Kanadě. Třetí cíl se zaměřuje na zjištění faktorů ovlivňujících výběr bezlepkových potravin. Provedení výzkumu bylo na základě dotazníkového šetření. Dotazník byl vyplněn v České republice a v Kanadě. Výzkumný soubor tvořilo 78 diagnostikovaných celiaků z České republiky a 56 diagnostikovaných celiaků z Kanady. Pro získání respondentů z České republiky byl dotazník umístěn ve skupině Celiakie a Mladí Celiaci na Facebookové doméně. V Kanadě byl dotazník umístěn ve skupině The Celiac scene na facebookové...
Laktózová intolerance a její dietní řešení
Bártová, Kateřina ; Frühauf, Pavel (vedoucí práce) ; El-Lababidi, Nabil (oponent)
Bakalářská práce se zabývá laktózovou intolerancí a jejím dietním řešením. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část charakterizuje laktózovou intoleranci, popsána je například patofyziologie, výskyt, klinický obraz, diagnostika, komplikace, terapie a také je zde věnována kapitola mléku a jeho význam především pro děti. Velká část teoretické části je věnována dietnímu řešení. Je zde popsána tolerance laktózy, základní principy diety nízkolaktózové a bezlaktózové, přehledně v tabulkách je uveden obsah laktózy v mléčných výrobcích i informace o skryté laktóze. Také je popsán výběr potravin, které lze konzumovat při laktózové intoleranci - potraviny přirozeně neobsahující laktózu, potraviny se sníženým obsahem laktózy a bezlaktózové a alternativní potraviny. Součástí teoretické části jsou i výživová doporučení v rámci laktózové intolerance. Praktická část se zabývá informovaností laické veřejnosti o laktózové intoleranci. Cílem bylo zjistit, zda respondenti znají základní charakteristiku onemocnění, možnosti stravování při laktózové intoleranci, komplikace spojené s tímto onemocněním a také zda konzumují mléko a mléčné výrobky. Výsledky byly zjišťovány kvantitativním výzkumem pomocí dotazníku. Zjistila jsem, že respondenti znají charakteristiku a komplikace...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 15 záznamů.   předchozí11 - 15  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.