Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
Srovnání vybraných nutričních parametrů plodů méně známého drobného ovoce
Kaniová, Lenka ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Práce se zabývá chemickou analýzou plodů a šťáv vybraných odrůd moruší ( Morus) a černého bezu (Sambucus nigra L.). V teoretické části je uvedena botanická charakteristika moruše a černého bezu, včetně původu, historie a výskytu. Dále je tato část zaměřena na obsah účinných látek v plodech spolu s popisem některých chemických látek a vyuţití plodů pro potravinářské účely. Nakonec se v této části pojednává o metodách stanovení obsahu vody, obsahu rozpustné sušiny, pH, titrační kyselosti a formolového čísla. V experimentální části byla provedena výše uvedená stanovení ve čtyřech vzorcích ze dvou odrůd moruší a ve vzorcích patnácti odrůd černého bezu. Na základě těchto výsledků je moţné usuzovat na nutričně významnější odrůdy. Moruše Trnavská a bez Sambu I obsahují nejvíce vody, a proto jsou vhodné pro výrobu šťáv. Nezralá moruše Trnavská a bezy Samyl 2, Sambu I, Sambu 3 a Sampo I jsou nejkyselejšími stanovovanými odrůdami a obsahují nejvyšší obsah minerálních a organických kyselin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.