Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
Hodnocení dopadu veřejné podpory na konkurenceschopnost firem v potravinářském průmyslu ČR
Sobotková, Iva
Tato práce se zabývá hodnocením dopadu veřejné podpory na konkurenceschopnost firem v potravinářském průmyslu ČR. Výzkum je založen na hodnocení vlivu výše pod-pory na finanční výkonnost podpořených podniků v rámci Operačního programu Podni-kání a inovace (OPPI), který probíhal v letech 2007 – 2013. Analýza byla provedena v rámci potravinářského průmyslu České republiky s využi-tím podnikových dat a metodicky je založená na aplikaci kontrafaktuální a regresní ana-lýzy. Z výsledků kontrafaktuální analýzy vyplynulo, že veřejná podpora má na podniky pozitivní vliv. Podniky, které čerpaly dotaci v rámci OPPI vykazovaly lepších výsledků a vyšších hodnot sledovaných ukazatelů (celkových aktiv, rentability celkového kapitálu - ROA, provozní marže - PCM, produktivita práce). U ukazatele rentability vlastního kapitálu - ROE a u tržeb nebyl pozorován dopad vlivu podpory, avšak u podpořených bylo ROE během sledovaného období stabilnější a tržby intenzivně rostly. Z regresní analýzy vlivu vybraných faktorů na provozní marži (PCM) podpořených podniků vyplynulo, že velikost podniku a výše získané dotace měly pozitivní vliv na PCM podpořených podniků, naopak vyšší zadluženost působila na pokles PCM.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.