Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
Rozložitelnost plastů v aerobním a anaerobním prostředí
Tichá, Zuzana
Vzrůstající používání plastů, které se v naší moderní společnosti používají v mnoha odvětvích lidské činnosti, zapříčiňuje nutnost rozvoje materiálů, které budou šetrné a vlídné k životnímu prostředí, proto téma disertační práce směřuje do této oblasti a zabývá se rozložitelností plastů v aerobním a anaerobním prostředí. Hlavním cílem této práce je ověřit možnost rozložitelnosti biologicky rozložitelných plastů, vyrobených z materiálu uváděného na trh pod značkou Mater-Bi, což je směs tzv. bioplastu, který je vyroben na bázi kukuřičného škrobu, v podmínkách aerobního a anaerobního prostředí. Testování rozložitelnosti plastů spočívá v realizaci série testů v rámci laboratorních, poloprovozních a provozních zkoušek. Veškeré testy byly vybrány s ohledem na cyklus plastu v životním prostředí, jeho možnosti distribuce a případný vliv v rámci prostředí. Při laboratorních testech je hodnocen rozpad testovaného materiálu v podmínkách kompostovacího procesu, hodnocení únikového chování žížaly kalifornské, klíčivost salátu či životní podmínky bráněnky v prostředí s rozložitelnými plasty a hodnocení procesu anaerobní fermentace s rozložitelnými plasty. V poloprovozních zkouškách jsou zkoumány podmínky domácího kompostování v malých zakládkách a provozní zkoušky zahrnují testování plastového materiálu v podmínkách procesu kompostování na kompostárně. V první části disertační práce jsou vymezeny teoretické poznatky z oblasti plastů a jejich rozložitelnosti, aerobního procesu kompostování a anaerobní fermentace. Druhá část práce je zaměřena na popsání experimentů a jejich metodiky. V závěrečné části práce jsou zhodnoceny výsledky testování a hodnocení provedených testů a na základě získaných poznatků je popsáno navržení a vypracování metodiky jejich využití a doporučení pro praxi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.