Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
Stanovení obsahu betakarotenu v odrůdách višní pomocí HPLC
Svobodová, Markéta ; Šatínský, Dalibor (vedoucí práce) ; Sklenářová, Hana (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Mgr. Markéta Svobodová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název rigorózní práce: Stanovení obsahu betakarotenu v odrůdách višní pomocí HPLC V této rigorózní práci jsme stanovovali přítomnost karotenoidů (trans betakarotenu, cis betakarotenu a luteinu) v 18 odrůdách višní. Testované odrůdy: Rannaja, Meteor, Krasnyj flag, Pandy 45, Muškatnaja pražskaja, Erdi jubileum, Griot Moskovskij, Valkova, Mesabich, Gorsetin, Inga mladi, Naumburger osheimer, Pandy 6039, Köröšská, Morellen fever, Wolyňská, Heimann's rubín a Višňa IV/155. Optimalizovanou metodu jsme převzali z diplomové práce Štěpána Růžičky-Vývoj HPLC metody pro stanovení vybraných karotenoidů v ovoci (2017). Při chromatografické separaci jsme použili kolonu Supelco Analytical RP- Amide (100 x 4,6 mm, 5 µm) a stanovované karotenoidy byly detekovány při vlnové délce 450 nm. Měření proběhlo v režimu isokratické eluce mobilní fází acetonitril: hexan: dichlormethan (97,5 : 1,25 : 1,25) o průtokové rychlosti 1,8 ml/min při teplotě 30 řC. Vzorky, které jsme analyzovali byly extrahovány ultrazvukem do chloroformu, centrifugovány, přefiltrovány a nadávkovány do HPLC systému. Objem vzorku byl 5 µl. Původním cílem bylo stanovit pouze trans betakaroten a...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.