Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
Příprava sprejově sušené laktosy z vodných roztoků o vysoké koncentraci
Souchová, Pavlína ; Svačinová, Petra (vedoucí práce) ; Vraníková, Barbora (oponent)
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Pavlína Souchová Název diplomové práce: Příprava sprejově sušené laktosy z vodných roztoků o vysoké koncentraci V této práci byl posuzován vliv vyšší koncentrace vodného roztoku laktosy sušené při různých teplotách na vlastnosti sprejově sušeného prášku. Pro hodnocení byly připraveny roztoky laktosy s koncentracemi 30 %, 40 % a 50 %. Každý roztok byl sprejově sušen při třech vstupních teplotách: 180 řC, 200 řC a 220 řC. U získaných částic byly hodnoceny geometrické charakteristiky metodou optické mikroskopie a tepelné vlastnosti s využitím diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na základě výsledků bylo zjištěno, že v porovnání s výchozí surovinou (D-laktosa monohydrát) došlo u sprejově sušených vzorků k tvorbě sférických hladkých částic, u kterých se mírně snížila velikost. Většina částic se nacházela ve velikostním rozmezí 2,5-15 μm. Ve velmi malém množství se naopak vyskytovaly částice menší než 2,5 μm a větší než 20 μm. Během sprejového sušení byly pozorovány mírné změny ve velikosti částic v závislosti na vstupní teplotě. Na termogramech získaných metodou DSC se nacházely křivky odpovídající skelnému přechodu, krystalizaci, dehydrataci a teplotě...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.