Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 

Vývoj elektrochemického glutamátového biosenzoru
Doležalová, Julie ; Solich, Petr (vedoucí práce) ; Polášek, Miroslav (oponent)
VÝVOJ ELEKTROCHEMICKÉHO GLUTAMÁTOVÉHO BIOSENZORU Julie Doležalová (Katedra analytické chemie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze) Ve spolupráci s: Sofia A.L.P. Gomes, Alberto N. Araújo (Departamento de Química-Física, Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto) Kyselina L-glutamová a L-glutamát sodný monohydrát se používají v potravinářském průmyslu jako přídatná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmů 1. Glutamát je přítomen v živých organismech a hraje klíčovou roli v mnoha metabolických procesech. Přesto se jeho užití v potravinách nyní sleduje s určitou obezřetností poté, co byl prokázán výskyt některých nežádoucích účinků, jako ztuhlost, napětí, bušení srdce ad., po jeho konzumaci. Některé studie upozorňovaly i na možnou souvislost s Parkinsonovou a Alzheimerovou nemocí. Jednoduchý způsob stanovení kyseliny L-glutamové a její sodné soli se proto v budoucnu může stát velmi potřebným. Tato práce představuje vývoj biosenzoru pro stanovení L-glutamátu za použití enzymu - L-glutamát dehydrogenázy. Tento redoxní enzym vyžaduje pro svou činnost přítomnost nikotinamidového koenzymu (NAD(P)+ /NAD(P)H), jehož redukovaná forma byla regenerována elektrochemicky s pomocí ve vodě rozpustného barviva - methylenové zeleně. Tenký film polymeru methylenové zeleně na povrchu...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.