Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 

Could not find similar documents for this query.
Stravovací zvyklosti a životní styl pacientů s infarktem myokardu
NOVÁ, Veronika
V teoretické části čtenáře stručně zasvěcuji do současného stavu dané problematiky, popisuji funkci srdce a infarkt myokardu. Další kapitola pojednává o ateroskleróze a jednotlivých rizikových faktorech pro kardiovaskulární onemocnění. Zaměřuji se na primární prevenci, kde se věnuji pohybové aktivitě a výživě. Infarkt myokardu se řadí mezi akutní formy ischemické choroby srdeční a zaujímá v České republice přední příčky v úmrtnosti. Souvislost mezi životním stylem, rizikovými faktory a vznikem infarktu myokardu je podložena řadou studií. Výživa zásadně ovlivňuje zdraví. V českém jídelníčku běžně nacházíme zvýšené množství živočišných tuků, cukru, soli, a naopak nedostatek ovoce, zeleniny, ryb a vlákniny. Také fyzická aktivita může vést ke zkvalitnění života. Praktická část byla zaměřena na výzkum, s cíli zmapovat stravovací zvyklosti pacientů s infarktem myokardu a zmapovat životní styl pacientů s infarktem myokardu. Výsledky byly zpracovávány kvantitativní metodou v programu Microsoft Office Excel 2007. Ke sběru dat jsem použila dotazníky zaměřené na stravovací zvyklosti a životní styl respondentů před infarktem myokardu. Součástí byl frekvenční dotazník, který mi pomohl objasnit četnost konzumace jednotlivých potravin. Šetření probíhalo v Západočeském a Jihočeském kraji necelých 5 měsíců na přelomu roku 2015/2016. Osloveno bylo 50 mužů bez věkové hranice po prvním infarktu myokardu, avšak návratnost čítala 42 dotazníků. Výsledky šetření nám dokazují, že velká část mužů, která prodělala infarkt myokardu, nedbala na vhodné stravovací zvyklosti. Nedostatečný pohyb dotazovaných je zcela zřetelný. 43 % respondentů uvedlo, že se nevěnovali žádné pohybové aktivitě ani 30 minut denně. Dle mého názoru je třeba především eliminovat rizikové faktory pro možný vznik infarktu myokardu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.