Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv polymerů na fyzikální vlastnosti vodárenských kalů.
Svěrák, Michal ; Benešová, Libuše (vedoucí práce) ; Vašek, Petr (oponent)
Zneškodňování vodárenských kalů je jedním z vážných problémů úpraven vod již po několik desítek let. Současný stav řešení kalového hospodářství stále není uspokojivý. Pozornost se především zaměřuje na snižování objemu kalů - jejich odvodňování. Účinnost odvodňování a způsoby jsou závislé na mnoha faktorech jako jsou kvalita surové vody, způsob úpravy, skladování kalů aj. K určení míry odvodnitelnosti kalu se laboratorně měří specifický filtrační odpor kalového koláče (SFO) nebo čas kapilárního sání (CST). K samotnému odvodňování se pak využívá nejčastěji filtrace. Dalšími rozšířenými metodami jsou také centrifugace a zahušťování. Posledním trendem je využití polymerů zlepšujících odvodnitelnost kalu. Zahuštěný, odvodněný kal je dále využíván jako druhotná surovina nebo zneškodňován na skládkách.
Vliv polymerů na fyzikální vlastnosti vodárenských kalů.
Svěrák, Michal ; Benešová, Libuše (vedoucí práce) ; Vašek, Petr (oponent)
Zneškodňování vodárenských kalů je jedním z vážných problémů úpraven vod již po několik desítek let. Současný stav řešení kalového hospodářství stále není uspokojivý. Pozornost se především zaměřuje na snižování objemu kalů - jejich odvodňování. Účinnost odvodňování a způsoby jsou závislé na mnoha faktorech jako jsou kvalita surové vody, způsob úpravy, skladování kalů aj. K určení míry odvodnitelnosti kalu se laboratorně měří specifický filtrační odpor kalového koláče (SFO) nebo čas kapilárního sání (CST). K samotnému odvodňování se pak využívá nejčastěji filtrace. Dalšími rozšířenými metodami jsou také centrifugace a zahušťování. Posledním trendem je využití polymerů zlepšujících odvodnitelnost kalu. Zahuštěný, odvodněný kal je dále využíván jako druhotná surovina nebo zneškodňován na skládkách.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.