Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Prevence komplikací vznikající při stomii pohledem sestry
ŠMEJKALOVÁ, Alžběta
Bakalářská práce se věnuje prevenci komplikací vznikající při stomii pohledem sestry. Stomie je dočasné nebo trvalé vyústění dutého orgánu na povrch těla. Stomické komplikace jsou nežádoucí stavy, kterým lze zabránit správným a časným ošetřováním stomie. Cílem této práce je zjistit specifika ošetřovatelské péče, která vede k prevenci komplikací vznikajících při stomii. Pro tento cíl jsme si stanovili následující výzkumné otázky: Jak edukují sestry pacienta se stomií? Jaké jsou možnosti péče o pacienta se stomií s komplikacemi? Výzkumný soubor tvořilo celkem deset všeobecných sester, z toho čtyři mají kurz nebo školení týkající se ošetřování stomií. K realizaci empirické části bakalářské práce jsme zvolili kvalitativní výzkumné šetření. Sběr dat byl prováděn pomocí polostrukturovaných rozhovorů se všeobecnými a stomickými sestrami. Rozhovory byly doslova transkribovány. Získané informace byly zpracovány otevřeným kódováním a poté kategorizovány. Výzkumné šetření probíhalo v březnu roku 2021. Výsledky práce jsou členěny do jednotlivých kategorií, kterými jsou: vzdělávání sester, druh stomie, převaz stomie, stomické pomůcky, komplikace stomií, edukace pacienta se stomií, organizace spolupracující se stomiky, znevýhodnění stomiků. Z výsledků rozhovorů se sestrami vyplynulo, že všechny pravidelně ošetřují stomie a mají částečné znalosti o edukaci a prevenci stomických komplikací. Výzkumné šetření poukázalo na nedostatky sester v péči o stomie a případné neznalosti v oblasti prevence. Bylo zjištěno, že většina sester zná základní prvky edukace a pravidelně pacienty edukuje. Dále bylo zjištěno, že sestry se snaží předcházet vzniku komplikací a v případě výskytu komplikací se obrací na další odborníky. Výsledky práce mohou sloužit jako studijní materiál pro studenty zdravotnických oborů a pro zdravotnický personál.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.