Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Dozrávání rajčat z pozdních sběrů
Němec, Michal
V diplomové práci "Dozrávání rajčat z pozdních sběrů" byly zkoumány podpůrné možnosti posklizňového dozrávání zcela zelených plodů, které zůstaly nesklizeny v pozdějších fázích sklizně. Plody byly přenesené z polních podmínek do teploty 20 °C a následně postupně ošetřeny etylenem jako podpůrným činitelem dozrávání se dostaly do vhodných podmínek pro následné dozrávání. Pro rychlost dozrávání byly použity dvě odrůdy rajčat. Obě použité odrůdy rajčat 'Expres' a 'Premio' byly na konci pěstitelského období ošetřeny třemi koncentracemi exogenního etylenu 2 100 ppm, 7 360 ppm a 2 200 ppm. V průběhu posklizňového skladování (21 dnů) byly hodnoceny technologicky významné parametry, jako je velikost a hmotnost plodů, barevnost plodů, pevnost plodů, rozpustná sušina a titrační kyseliny. Vliv etylenu v koncentraci do 7 360 ppm se prokázal jako posklizňově účinné ošetření na podporu dozrávání původně nezralých plodů na konci vegetačního období. Rovněž se prokázaly rozdíly ve zkoumaných odrůdách, přičemž odrůda 'Premio' byla pro ošetření etylenem citlivější v parametrech, které byly sledovány.
Zlepšení posklizňového zrání meruněk účinkem exogenního etylenu
Růžička, David
Byl zkoumán vliv exogenního etylénu na plody meruněk odrůdy "Velkopavlovická". Plody byly sklizeny ve fázi zralosti s převažujícím obsahem chlorofylu ve slupce. U rostlinné suroviny se stanovovala koncentrace titračních kyselin, penetrometrická pevnost plodů a obsah rozpustné sušiny. Dále byl sledován úbytek hmotnosti. Plody byly ošetřeny exogenním etylénem po dobu 24 hodin v hermeticky uzavřené nádobě při koncentraci 200 ppm. Koncentrace ověřena pomocí plynové chromatografie (GC/MS). Skladovány byly po dobu 14 -- ti dnů při teplotě 3°C a 20°C. Ke každé skupině plodů byla i skupina kontrolní (neošetřená exogenním etylénem). Laboratorní zkoušky provedeny v 0., 7. a 14. den od ošetření. U plodů ošetřených etylénem zaznamenán pokles pevnosti plodů a změna barvy -- ztráta chlorofylu. Na ostatní vlastnosti plodů měla spíše vliv teplota skladování než etylén. Proběhlo senzorické hodnocení všech skupin plodů podle parametrů chuť, pevnost, barva. Nejlépe byly hodnoceny plody ošetřené exogenním etylénem uložené v teplotě 20°C a jako nejhorší byly vyhodnoceny plody kontrolní (neošetřené) uložené v teplotě 3°C.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.