Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Možnosti využití dubových parketek při výrobě bílých vín
Spíchalová, Aneta
V teoretické části této práce byla zmíněna historie bílých vín v sudu, vliv kvasinek na jejich zrání a možné technologie. V další kapitole byly popsány druhy stromů a oblasti původu, zpracování dřeva a jeho samotný obsah před a po "toastingu". Byly popsány výhody a nevýhody použití sudů i rozdíly mezi nimi. Především mezi americkým a francouzským sudem. Taktéž byla popsána výroba parketek. Praktická část se zaobírala přidáním parketek do kvasících bílých moštů v poloviční a plné dávce v porovnání s kontrolní variantou. Pokus byl proveden na dvou odrůdách. Práce zkoumala využití dubových parketek. Vína byla hodnocena senzoricky i analyticky. Byl u nich změřen obsah flavanolů a antiradikálová aktivita. K pokusu bylo vybráno vhodné statistické vyhodnocení a závěr shrnoval výhody a nevýhody užití parketek v bílých kvasících moštech.
Zrání vín v sudech barrique
Vencovská, Jana
Hlavním cílem této práce je objasnit problematiku zrání vín v sudech barrique prostřednictvím literární rešerše české i světové literatury. Barikové sudy jsou dřevěné sudy o objemu nejčastěji 225 l, které jsou ceněny pro své schopnosti zdokonalení organoleptických vlastností vína, které v nich zraje. Vliv na intenzitu a typ chutí a vůní, které barikový sud vínům dodává, má hned několik aspektů. Prvním z nich je kvalita a typ dřeva použitého na výrobu barikového sudu. Této problematice se věnuje první část této práce. Druhá část se zabývá historií výroby sudů barrique a popisuje jednotlivé výrobní procesy. Třetí část objasňuje vývoj chemického složení vína během zrání v barikových sudech. Speciálně se zaměřuje na význam taninů a kyslíku během zrání vína. Poslední část práce se věnuje problematice doby používání sudů, jejich čištění a přípravě k opětovnému použití a způsobům skladování prázdných a plných sudů.
Možnosti využití dubových parketek při výrobě bílých vín
Spíchalová, Aneta
V teoretické části této práce byla zmíněna historie bílých vín v sudu, vliv kvasinek na jejich zrání a možné technologie. V další kapitole byly popsány druhy stromů a oblasti původu, zpracování dřeva a jeho samotný obsah před a po "toastingu". Byly popsány výhody a nevýhody použití sudů i rozdíly mezi nimi. Především mezi americkým a francouzským sudem. Taktéž byla popsána výroba parketek. Praktická část se zaobírala přidáním parketek do kvasících bílých moštů v poloviční a plné dávce v porovnání s kontrolní variantou. Pokus byl proveden na dvou odrůdách. Práce zkoumala využití dubových parketek. Vína byla hodnocena senzoricky i analyticky. Byl u nich změřen obsah flavanolů a antiradikálová aktivita. K pokusu bylo vybráno vhodné statistické vyhodnocení a závěr shrnoval výhody a nevýhody užití parketek v bílých kvasících moštech.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.