Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hlavní ukazatele kvality medu a analytické metody k jejich stanovení
DOSTÁLOVÁ, Stanislava
Tématem diplomové práce je zhodnocení vlivu včelí pastvy na kvalitu medu. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku jednotlivých druhů medů a jejich rozdílné složení. Jsou zde popsány základní fyzikální a chemické požadavky na med včetně senzorických požadavků, které udává Vyhláška č.76/2003 Sb. Praktická část obsahuje vlastní fyzikálně chemickou analýzu dle Harmonised methods of European Honey, kde byly hodnoceny dva základní druhy medu-květový a medovicový. Každý druh medu byl zastoupen dvaceti vzorky. Následně u nich byly sledovány tyto parametry-obsah vody, kyselost, pH, elektrická vodivost, obsah ve vodě nerozpustných látek a zkouška na důkaz porušení medu škrobovým sirupem. Z porovnávaných vzorků vyplývá, že jednotlivé druhy medů se nejvíce odlišovaly v parametru elektrické vodivosti a obsahu ve vodě nerozpustných látek. V konečném hodnocení nemá rozlišná včelí pastva vliv na kvalitu medu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.