Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1,031 záznamů.  začátekpředchozí958 - 967dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Kompenzační program k nápravě oslabení kardiovaskulárního systému-stavy po IM-metodické DVD
MATOUŠ, Libor
Překládaná práce monitoruje rizikové faktory srdečně cévního systému. Tématika je zaměřena na vhodnou životosprávu a adekvátní pohybovou aktivitu u postižených osob. Tělesná aktivita s vyváženou stravou patří mezi důležité faktory, které předcházejí těmto komplikacím. Cílem práce bylo vytvoření modelu motivujícího k péči o své tělesné a duševní zdraví.
Prevalence nadváhy a obezity u žáků II. stupně na základních školách.
VLKOVÁ, Alena
Tato práce je zaměřena na prevalenci nadváhy a obezity u žáků II. stupně na základních školách v okrese Písek. V teoretické části jsem se zabývala problematikou nadváhy a obezity u adolescentů, problematikou genetických vlivů, nedostatečným pohybem a špatným stravováním mládeže. Stěžejní částí práce byl výzkum, kde jsem prováděla antropometrická měření na základních školách v Chyškách, v Milevsku, v Písku, v Kovářově a v Čimelicích. Výzkumu se zúčastnilo 156 probandů obojího pohlaví. K vyhodnocení výsledků změřených žáků byl použit Body Mass Index a obvod pasu dle SZÚ. Antropometrická měření byla provedena v listopadu 2010.
Stravování dětí a mladistvých v dětských diagnostických ústavech, dětských domovech, dětských domovech se školou, výchovných ústavech a středisku výchovné péče v Královéhradeckém kraji
ŠPAČKOVÁ, Žaneta
Téma diplomové práce zní: {\clqq}Stravování dětí a mladistvých v dětských diagnostických ústavech, dětských domovech, dětských domovech se školou, výchovných ústavech a středisku výchovné péče v Královéhradeckém kraji``. Dětství a dospívání je specifickým obdobím, v kterém každý jedinec prochází významným tělesným, duševním a sociálním vývojem. Pro zdravý vývoj dítěte a zdraví v dospělosti je velmi významná správně volená výživa. Je důležité si uvědomit, že životní styl a životní prostředí ovlivňují zdravotní stav obyvatel až z 60 %, z toho přibližně 40 % patří výživě. Proto byla výzkumná část mé práce zaměřena na zmapování kvality stravování dětí a mladistvých, které jsou po dobu pobytu téměř výhradně odkázány jen na pokrmy připravované v rámci stravovacích služeb školských zařízení pro výkon preventivně výchovné péče, ústavní a ochranné výchovy. Cílem práce je zjistit, zda pestrost podávaných pokrmů ve vybraných zařízeních odpovídá svou skladbou jídel současným výživovým doporučením a v oblasti plnění spotřebního koše požadavkům vyhlášky č. 107/2005 Sb., ve znění vyhlášky č. 107/2008 Sb. Výzkum je proveden kvalitativní metodou. Pro sběr dat o zkoumaném souboru je využita technika analýzy datového souboru. Zkoumaným cílovým souborem jsou dětské diagnostické ústavy, dětské domovy, dětské domovy se školou, výchovné ústavy a středisko výchovné péče v Královéhradeckém kraji. Náhodným výběrem je vybráno šest zařízení, kterými je poskytnut datový soubor tvořený jídelními lístky, výdejkami a spotřebními koši za měsíce březen, duben, říjen, listopad z roku 2008. Získaná data jsou sumarizována v tabulkách a grafech, které přinášejí informace o skladbě podávaných jídel, plnění spotřebního koše, o způsobech hrazení celkové spotřeby ovoce a zeleniny, v jakém poměru jsou podávány rostlinné a živočišné tuky, v jakém množství jsou zastoupeny uzeniny, uzené výrobky a vnitřnosti ve skupině mas. Se zjištěnými výsledky a případnými nedostatky budou seznámeny vedoucí stravovacích služeb vybraných zařízení. V případě zjištěných nedostatků budou moci být v rámci kompetencí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje doporučeny změny ve skladbě jídelníčku či ve spotřebě potravin.
Stravovací návyky dětí staršího školního věku.
MICHALCOVÁ, Ivana
Tato práce je zaměřena na zjištění stravovacích návyků u dětí staršího školního věku, které studují na druhém stupni základních škol a jejich možné zlepšení návrhem edukačního materiálu. Sledování stravovacích návyků se uskutečnilo pomocí záznamových archů a zúčastnili se ho žáci ze Základní školy v Netolicích. K vyhodnocení záznamových archů jsem použila program E- kalkulačka, který je součástí stránek www.flora.cz. Tato aplikace záznamových archů se uskutečnila v měsíci lednu roku 2009. Výzkumného sledování se celkem zúčastnilo 38 žáků obou pohlaví, ve věku od 11 do 15 let.
Specifika výživy u onkologicky nemocných
KRAUSOVÁ, Lada
U pacientů s nádorovým onemocněním je problém výživy velmi složitý. Až u poloviny z nich se objevuje nechutenství hraničící přímo s odporem k jídlu, častý je rychlý pocit plnosti po prvých soustech. Některé druhy léčby samy vedou přechodně ke zvracení, průjmům nebo potížím s polykáním. Špatný stav výživy, tzv. malnutrice, znamená pro nemocného se zhoubným nádorem velmi často celkově horší prognózu, sníženou toleranci k protinádorové léčbě a častější výskyt komplikací. Plně vyjádřený klinický obraz malnutrice je znám pod označením kachexie, který je charakterizován nápadnou vyhublostí, ztrátou svalstva i podkožního tuku. Uvádí se, že 30% až 90% onkologických pacientů trpí malnutricí. V neposlední řadě pokračující váhová ztráta snižuje pacientovu kvalitu života. Výživa by neměla vést k pouhému prodloužení přežití bez odpovídající kvality života. Cílem práce bylo zjistit používání nutričních záznamů na onkologických odděleních ve vybraných nemocnicích v ČR; zjistit, zda sestry znají příčiny malnutrice u onkologicky nemocných a zjistit znalost sester o zásadách výživy u onkologicky nemocných. Byly stanoveny hypotézy - na vybraných onkologických odděleních v ČR se používají nutriční záznamy, sestry pracující na onkologických odděleních znají příčiny malnutrice, sestry pracující na jiných odděleních než onkologických neznají příčiny malnutrice a sestry pracující na onkologických odděleních znají zásady výživy u onkologicky nemocných. Byl použit kvantitativní výzkum. Metoda dotazování, technika sběru dat dotazníkem. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že na onkologických odděleních, ale i na neonkologických odděleních se používají nutriční záznamy a již se zavedla funkce nutričního terapeuta a vybudovaly se nutriční týmy. První hypotéza byla potvrzena. Jelikož sestry znají příčiny podvýživy u onkologicky nemocných, druhá hypotéza byla potvrzena. Neznalost příčin podvýživy jsem předpokládala u sester pracujících na jiných odděleních než onkologických. Třetí hypotéza byla výzkumem vyvrácena. Sestry znají zásady správné výživy u onkologicky nemocných. Čtvrtá hypotéza byla potvrzena. Pro praxi bych doporučila nutnost kladení důrazu na dostatečnou znalost problematiky podvýživy u nemocných s malnutricí a kachexií na onkologických i neonkologických odděleních ze strany sestry, zavedení a dodržování standardů ošetřovatelské péče vztahující se k problematice výživy u pacientů s onkologickým onemocněním, provádění edukace nemocných o specifikách výživy vzhledem k onemocnění a druhu léčby a multidisciplinární přístup a spolupráci (nutriční tým).
VLIV STRAVY NA KAZIVOST ZUBŮ S HODNOCENÍM INDEXU KPE V OKRESE BLANSKO
VAŠÍČKOVÁ, Pavlína
Normální vývoj našeho chrupu je výsledkem vzájemných indukčních pochodů, které na sebe v jednotlivých vývojových stádiích navazují. Základním předpokladem zdravé zubní tkáně je nerušený vývoj organismu. Je proto nezbytné vědět, že každý sám za své zdraví přebírá plnou zodpovědnost. Jestli chceme mít čisté, zdravé zuby bez bolestí, zánětů dásní a jiných problémů, musíme o ně pečovat správným způsobem. Zubní kaz je nejrozšířenější onemocnění, které postihuje lidstvo odedávna, proto je velmi důležitá správná zubní péče. Je to projev rozpadající se zubní tkáně. Šíří se různou rychlostí i intenzitou. Zubní kaz postihuje sklovinu, dostává se do dřeni a následně může způsobit zánět nervu, což je výsledkem dlouhotrvající bolesti. V nejhorším případě může dojít ke vzniku abscesu. Důsledky se mohou stát zdrojem trvalých poruch vývoje stálého chrupu. Se základy správné péče nás může seznámit stomatolog. První návštěva u zubního lékaře je doporučována před objevením se problému. Pokud se však objeví potíže, nutno se dostavit i dříve, pak následují samozřejmě pravidelné preventivní prohlídky, které působí také jako spolehlivá prevence. Preventivní prohlídky je třeba podstoupit dvakrát do roka. Pravidelné sledování zubního zdraví je důležité zejména pro včasné zjištění nežádoucích změn na zubech, ale i na dásních. Důležitou úlohu zde hraje i vztah lékaře a dítěte. V případě prevence poškození chrupu je důležitá motivace, vhodná výživa, udržování tělesné kondice, zdravotní výchova, pravidelná ústní hygiena, prováděná za pomocí mechanických nebo chemických prostředků. Důležitou roli hraje rovněž používání fluoridů, změna životního stylu, vhodné návyky a to jak stravovací, tak hygienické. Pokud si každý z nás osvojí nesprávné stravovací návyky už v dětství, riziko vzniku kazu se neprodleně zvyšuje. Nezdravý způsob výživy má za následek poruchy metabolismu, které se projeví v dutině ústní nejen zvýšeným výskytem zubního kazu, ale i onemocněním sliznice. Složení potravy je důležité také pro mineralizaci a vývoj tvrdých tkání. Pokud potrava není vyvážená, pak vede ke špatnému vývoji člověka, a tím i snadnějšímu vzniku zubního kazu. Největší problém působí cukry, bakterie je totiž využívají jako zdroj a následným produktem se vytváří kyseliny, které poškozují sklovinu, zubovinu, nebo i dřeň. Mezi další rizikové faktory mající negativní vliv na chrup jsou alkohol, drogy a kouření. Opakem zdravých a správných stravovacích návyků jsou poruchy v příjmu potravy. Můžeme se s ní potkat při různých onemocněních, která provázejí především nechutenství. S nadměrným příjmem potravy se setkáváme nejčastěji u dětí obézních. Na posílení odolnosti zubních tkání působí zejména fluor, podporující proces remineralizace či zabraňující tvorbě bakterií. Pro vývoj tkání je důležitý přívod jak vápníku, tak i fosforu spolu s bílkovinami, minerály a vitaminy. Mléko i sýry jsou velmi důležitou součástí racionální výživy. Vhodnou stravu musí dodržovat zejména těhotné ženy a kojící matky. Skladba potravy má vliv mimo jiné na složení a množství slin. Pozitivní je žvýkání žvýkaček, které zvyšují produkci slin, slouží také k očišťování povrchu zubů a v neposlední řadě se v ústech vyrovná pH. Žvýkání může být někdy dokonce přínosnější, než zubní kartáček s pastou. Zuby jsou symbolem energie a životní síly. Špatné zuby prozrazují nedostatek odolnosti a jsou znamením klesající vitality.
Obezita a její vliv na průběh těhotenství
KLINEROVÁ, Zuzana
Práce je zaměžená na to, jaký vliv má obezita na těhotenství. Zabývá se nemocemi, které vznikají v důsledku obezity, správnou výživou, prevencí.
Výživa a možnost výběru diety v domově pro seniory
STRAKOVÁ, Dana
V bakalářské práci je proveden rozbor literatury k charakteristice stárnutí a stáří, k domovu pro seniory a k výživě u seniorů. Praktická část má dva cíle. Prvním cílem bakalářské práce je zjistit, které aspekty ovlivňují spokojenost či nespokojenost klientů s nabídkou jídla a pitného režimu v Domově pro seniory Hvízdal v Českých Budějovicích. Druhým cílem je zjistit rodinné a sociální vztahy seniorů. K danému tématu práce je zvolen kvalitativně kvantitativní výzkum, založený na rozhovoru, zúčastněném pozorování a dotazování pomocí dotazníku. V praktické části jsou prezentovány výsledky 50 respondentů. Práce provádí komparaci sociálních otázek s výživou. Výzkumem bylo zjištěno, že spokojenost seniorů se stravováním ovlivňují fyziologické, psychické i sociální faktory. Práce může sloužit k edukaci a zvýšení informovanosti o životním stylu seniorů.
Posouzení konceptu výživy pro mléčný skot
ROUBÍČKOVÁ, Jana
Bakalářská práce dává ucelený přehled o výživě dojnic a hodnotí systém výživy a krmení ve vztahu k mléčné produkci. Hlavní část práce je věnována základům výživy dojnic, potřebám hlavních živin a složení krmných diet. V provozních podmínkách na Školním statku Měšice bylo zhodnoceno složení krmných dávek pro rok 2010. Na základě zjištěných údajů byly navrhnuty doporučení pro zlepšení úrovně výživy v daném podniku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 1,031 záznamů.   začátekpředchozí958 - 967dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.