Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výtěžnost a kvalita konopného oleje a jeho využití
SKŘIVÁNKOVÁ, Ilona
Konopí je univerzální rostlina. Je využitelné snad ve všech odvětvích činnosti dnešního člověka. Pěstování konopí přináší nová pracovní místa, oživuje zemědělský a strojírenský průmysl jako i další odvětví ekonomiky a umožňuje znovu navázat vztah člověka a přírody - to vše za přispění moderní technologie. Z následujícího literárního přehledu, jehož úkolem bylo shrnutí a vyhodnocení možností využití, výroby a následného zpracování konopného oleje je patrné, že olej ze semen konopí je vynikajícím zdrojem pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin v optimálním poměru a je bohatý také na další důležité látky, jako jsou fytosteroly a tokoferoly. U metod získávání oleje ze semen konopí, lisování a extrakce, byly zaznamenány rozdíly jak v přípravě semena, tak i v přímém procesu extrakce. Obě dvě metody mají své klady a zápory. U lisování za studena byla zjištěna nízká výtěžnost a u metody extrakce je nevýhodou technologická i finanční náročnost. Výrobou a distribucí konopných výrobků se zabývá v České republice několik firem, z nichž dvě mají olej notifikovaný podle směrnice 98/34/ES Pěstování konopí na semeno bude pro většinu podniků v ČR rizikovou záležitostí z pěstebního i ekonomického hlediska a bude tudíž omezeno spíše na jižnější oblasti zaručující vysoký výnos semene.
Nutriční a technologická kvalita semen konopí setého
PŮLPYTLOVÁ, Jaroslava
Konopí seté (Cannabis sativa) je tradiční přadná a olejná rostlina. Jeho využití je všestranné. Konopná semena byla už v historii konzumována jako nutričně hodnotná potravina. Cílem práce je shrnout informace o nutriční kvalitě konopného semene (základní složení, obsah aminokyselin, vlákniny, vitamínů, specifických látek atd.), případně parametrech technologické kvality (HTS, výtěžnost), možnostech zpracování a sortimentu výrobků z konopného semene na trhu. Semeno konopí obsahuje 25-35 % oleje bohatého na kyselinu linolovou a linolenovou, 20-25 % lehce stravitelných bílkovin, 10-15 % sacharidů převážně ve formě vlákniny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Základním zpracovatelským procesem konopného semene je velikostní třídění a loupání. Výtěžnost může dosáhnout více než 75%. Pro výrobu konopného oleje pro potravinářské využití se používá studené lisování. Zbytky semen po lisování (pokrutiny) lze využít na výrobu tzv. mouky. V České republice je k dostání celá řada produktů mezi nimi konopné semeno loupané i neloupané, čokoláda, jogurt, olej, mouka, těstoviny, víno, sirup, směs koření a další.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   začátekpředchozí41 - 50  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.