|
Utilization of bees products in cosmetics
Kobza, Martin ; Bednář, Michal (referee) ; Zemanová, Jana (advisor)
This bachelor thesis is focused on the problem of utilization of bees products in cosmetics. The aim of this thesis was to elaborate a literature review focused on individual bee products, their properties and their utilization in cosmetics. Honey, beeswax, propolis, pollen, royal jelly, apisin are said to be the bee products. Properties, utilization, determination of kvalitative properties and aplication into cosmetic products of individual bee products are mentioned in this thesis. Beeswax is used in production of lipsticks, creams and for basis of smears (oily creams). Royal jelly is aplicated into lotions, face masks, lipsticks, night creams, hair waters, hydration preparations etc. Honey is used for preparation of shower gels, soaps, body milks, hydration creams. Propolis is added into creams, body milks, body lotions, shampoos, lipsticks, soaps and mouth sprays. Pollen has significant content of vitamins, aminoacids and other substances in nature form for cosmetics. These substances are important for nutrition, regeneration and hydration of skin. Apisin is used in pharmacologic preparations, like healing creams and smears.
|
|
Městské parky a jejich vztah k rozvoji pylových alergií
Nedorost, Pavel
This bachelor thesis focuses on problematique of pollen allergy. In the first section this work offers overview about pollen allergies. Elements that conditions start of allergyand reaction of organism and imunity system. That is followed by possibilities to cure such conditions and overview of used medicaments. The next section is dealing with survey of people suffering from pollen allergies about their awareness about their conditon, furthermore it maps one particular town park. Finally in the annex is offered overview of selected common woody plants often found in parks in Europe.
|
|
Representation of bee products in the nutrition of adults in the Czech Republic
ZÁHORKOVÁ, Jana
Currently at the forefront of people's healthy eating and healthy lifestyle. Bee products are a source of healthy nutrition. In the framework of representation of bee products in the nutrition of adults in the Czech Republic was through a questionnaire addressed a group of 1,086 persons age structure over 18 years old, living permanently in the Czech Republic. It was found that the best known bee products in the adult population include honey (99 %), the second most famous product is the beeswax (93 %), and knowledge of other products gradually decreases in the number of propolis (81 %), royal jelly (77 %) pollen (59 %), bee venom (45 %), bee brood (22 %). The most common honey bee products. Its consumption is 0.6 to 1 kg / person / year, when its consumption rises in interest groups, such as the beekeepers to 1.5 - 5 kg / person / year and more. The most common use of honey is its direct consumption, which is the preferred liquid consistency and type of honey - blossom (nectar) honey.
|
| |
| |
| |
|
Výzkum původu prachu v exponovaných oblastech pro programy zlepšení kvality ovzduší
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ; Český hydrometeorologický ústav, Praha ; Technické služby ochrany ovzduší Praha a.s. ; Reiserová, Jana ; Suchánek, Miloslav ; Stárková, Běla ; Novák, Jiří ; Bureš, Vladimír
Cíle projektu je výzkum charakteru a původu prachu, jeho kvantifikace a kvalifikace - tzn. množství a rozměry prachu a jeho chemické složení. Dále výzkum rizik a dopadu na lidské zdraví, návrhy progresivních metod na snížení množství prachu v ovzduší v exponovaných oblastech, identifikace zdrojů znečištění na základě měření imisí, analýzy mikroskopické a chemické; určení obsahu pylu a dalších biologických materiálů, určení zdrojů emisí prachu za pomoci zpětného modelování, řešení souvislostí mezi původci znečištění a návaznost na možné ohrožení citlivými organismy v prostředí. V r. 2001 byl proveden výběr lokalit pro odběr vzorků, instrumentace odběrů imisních vzorků pro aplikaci modelu, anorganická chemická analýza vzorků, organická chemická analýza vzorků, mikroskopická analýza vzorků a příprava na receptorové modelování.
|
| |
|
Výzkum původu prachu v exponovaných oblastech pro programy zlepšení kvality ovzduší
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ; Český hydrometeorologický ústav, Praha ; Technické služby ochrany ovzduší Praha a.s. ; Suchánek, Miloslav ; Novák, Jiří ; Bureš, Vladimír
Cíle projektu je výzkum charakteru a původu prachu, jeho kvantifikace a kvalifikace - tzn. množství a rozměry prachu a jeho chemické složení. Dále výzkum rizik a dopadu na lidské zdraví, návrhy progresivních metod na snížení množství prachu v ovzduší v exponovaných oblastech, identifikace zdrojů znečištění na základě měření imisí, analýzy mikroskopické a chemické; určení obsahu pylu a dalších biologických materiálů, určení zdrojů emisí prachu za pomoci zpětného modelování, řešení souvislostí mezi původci znečištění a návaznost na možné ohrožení citlivými organismy v prostředí. V rámci III. etapy byly provedeny odběry imisních vzorků pro následnou chemickou, biologickou a mikroskopickou analýzu, provedena byla analýza kovů a provedeno vyhodnocení meteorologických růžic pro směry a rychlosti větru pro letní období. Byly odebrány vzorky pro PAH.
|
|
Výzkum původu prachu v exponovaných oblastech pro programy zlepšení kvality ovzduší
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ; Český hydrometeorologický ústav, Praha ; Technické služby ochrany ovzduší Praha a.s. ; Suchánek, Miloslav ; Novák, Jiří ; Velíšek, Jan ; Bureš, Vladimír
Cíle projektu je výzkum charakteru a původu prachu, jeho kvantifikace a kvalifikace - tzn. množství a rozměry prachu a jeho chemické složení. Dále výzkum rizik a dopadu na lidské zdraví, návrhy progresivních metod na snížení množství prachu v ovzduší v exponovaných oblastech, identifikace zdrojů znečištění na základě měření imisí, analýzy mikroskopické a chemické; určení obsahu pylu a dalších biologických materiálů, určení zdrojů emisí prachu za pomoci zpětného modelování, řešení souvislostí mezi původci znečištění a návaznost na možné ohrožení citlivými organismy v prostředí. V rámci IV. etapy byly provedeny odběry imisních vzorků pro následnou chemickou, biologickou a mikroskopickou analýzu, provedena byla anorganická chemická analýza a organická chemická analýza. Biologická analýza byla zaměřena na obsah pylu, mikroskopická analýza na obsah azbestu, krystalického oxidu křemičitého a vláken. byly zajištěny meteorologické charakteristiky a provedena organická analýza, při které byly zjišťovány obsahy polyaromatických uhlovodíků.
|