Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 233 záznamů.  začátekpředchozí205 - 214dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv účinných látek z rostlin na kvasinky kontaminující mléko a mléčné výrobky
Javorský, Jan
Diplomová práce se zabývá vlivem účinných látek z rostlin na vybrané druhy kvasinek. Literární rešerše pojednává o kvasinkách a jejich významu v mlékařství, dále zahrnuje antimikrobiální vliv účinných látek z rostlin. Pro účely experimentálního stanovení byly vybrány tři druhy silic, a to silice meduňková, rozmarýnová a tymiánová. Antimikrobiální účinek silic byl testován na vybrané druhy kvasinek, které byly izolovány z jednotlivých vzorků mlékárenských výrobků. Po identifikaci kvasinek byl antimikrobiální vliv silic testován diskovou difúzní metodou a metodou zřeďování v bujónu. Účinek silic byl testován ve dvou koncentracích, 1 % a 10 %. U diskové difúzní metody se jako nejúčinnější jevila meduňková silice o koncentraci 10 %. Slabší účinek byl prokázán u rozmarýnové silice. U metody zřeďování v bujónu byla zjištěna nejvyšší účinnost u rozmarýnové silice, nejslabší aktivitu vykazovala silice tymiánová.
Možnosti vybraných kvasinkových kmenů v technologii výroby piva
Caltová, Jana
V této bakalářské práci se zabývám možností kvasinkových kmenů při výrobě piva. Zde je stručně popsána historie výroby piva a možnosti jednotlivých kmenů kvasinek ovlivňovat pivo, vysvětlila jsem rozdíl mezi spodním a svrchním kvašením. Kapitola o výrobě piva se zabývá technologií výroby piva jak v minulosti, tak i v současné době, a používanými surovinami. Neopomenula jsem ani vliv bakterií v pivovarnictví. Na závěr bakalářské práce jsem popsala anaerobní glykolýzu a etanolové kvašení.
Mikrobiologie kozího a ovčího mléka a sýrů vyráběných na farmách
Zatloukalová, Růžena
Diplomová práce shrnuje poznatky o mikrobiologii kozího a ovčího mléka a farmářsky vyráběných sýrů. Popisuje výrobu vybraných skupin sýrů. Zabývá se jednotlivými mikroorganismy, které jsou důležité z technologického hlediska, a jsou obsažené v primárních a sekundárních kulturách. Charakterizuje nežádoucí mikroorganismy způsobující kontaminaci a uvádí možná opatření v boji proti nim. V neposlední řadě jsou popisovány legislativní požadavky na faremní zpracování mléka a sýrů. Vybrané skupiny mikroorganismů byly experimentálně stanoveny kultivačními metodami ve vzorcích syrového kozího, ovčího mléka a sýrů. Bylo zjištěno, že hodnoty CPM v mléce v některých měsících překročily Nařízením EP a Rady (ES) 853/2004 stanovený limit. Zjištěná přítomnost enterokoků, koliformních bakterií, termorezistentních aerobních a anaerobních bakterií a dalších nežádoucích mikroorganismů v syrovém mléku a v sýrech poukazuje na nedostatečné dodržování hygienických zásad a technologických postupů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 233 záznamů.   začátekpředchozí205 - 214dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.