Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv použitého sladidla, teploty a doby pečení na obsah hydroxymethylfurfuralu vybraného pekařského výrobku
Jandlová, Marcela
Hlavním cílem diplomové práce: Vliv použitého sladidla, teploty a doby pečení na obsah hydroxymethylfurfuralu vybraného pekařského výrobku, bylo stanovit množství hydroxymethylfurfuralu ve sladidlech, z nich vyrobených těstech a sušenkách. Použitá sladidla byla: pšeničný sirup, kukuřičný sirup, datlový sirup, med, sacharóza, invertní cukr a třtinová melasa. Byly použity tři teploty pečení: 175°C, 200°C, 225°C. Sušenky pečené při 200°C a 225°C byly senzoricky zhodnoceny. Nejvyšší množství HMF bylo zjištěno u invertního cukru, méně u třtinové melasy a medu. U sušenek s invertním cukrem a s datlovým sirupem stoupalo množství HMF s rostoucí teplotou pečení. Nejpevnější sušenky TIRATESTEM byly se sacharózou, pečené při 175°C. Lepší senzorické hodnocení přijatelnosti vykazovaly sušenky pečené při 200°C, než při 225°C. Při teplotě 200°C vykazovaly nejlepší celkovou přijatelnost sušenky se sacharózou, druhou nejlepší s invertním cukrem a třetí s datlovým sirupem.
Výživové trendy v pekařském oboru
Jandlová, Marcela
Tato bakalářská práce "Výživové trendy v pekařském oboru" zahrnuje základní zásady zdravé výživy, obsahuje problematiku výživových a zdravotních tvrzení v pekařském oboru. Informuje o současném trhu pekařských výrobků. Pekaři v dnešní době obchodních řetězců nemají lehké prosadit své výrobky na potravinářském trhu, proto krachují. Práce zahrnuje historické údaje o dostupnosti obilí a pekařských výrobků; počátek pěstování obilnin spadá do mladší doby kamenné. Práce poukazuje na tendenci návratu k tradicím. Stěžejní část práce představuje rostlinné suroviny, které mají význam pro zdraví člověka a zároveň jsou uvedeny vlastnosti těst a pekařských výrobků s přidáním těchto surovin. Konec práce obsahuje příklady směsí a pekařských výrobků s vyšším zastoupením špaldové, celozrnné a žitné mouky; u některých z příkladů jsou uvedeny nutriční hodnoty a složení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.