|
Změny mikrobiologických parametrů balených minerálních vod při nestandardním zacházení
Böhmová, Martina
Diplomová práce je zaměřena na změny mikrobiologických parametrů balených minerálních vod při nestandardním zacházení. Nejdříve je v práci objasněno, co to vlastně minerální voda je a jak se minerální vody rozdělují. Další kapitoly literárního přehledu jsou zaměřeny na balené vody, a to z pohledu vyhlášky č. 275/2004 Sb. Poté se práce zaměřuje na mikrobiologii balených vod, kde jsou popsány významné mikrobiální kontaminanty a také vlivy, které růst a množení mikroorganismů ovlivňují. Na závěr diplomové práce byl proveden experiment, ve kterém byl u vybraných vzorků balených vod stanoven celkový počet mikroorganismů kultivovatelných při 36 °C a 22 °C po jejich otevření a následné konzumaci. Vzorky byly skladovány za předem definovaných podmínek. Tento výzkum byl doplněn dotazníkem, který byl zaměřen na konzumaci balených vod a jejich následné skladování.
|
|
Mikrobiologie balených minerálních vod
Böhmová, Martina
Tématem bakalářské práce je mikrobiologie balených minerálních vod. Nejdříve je v práci definováno, co to vlastně minerální voda je a jak se dělí. Další kapitoly jsou již zaměřeny na balené vody. Zde jsou vysvětleny pojmy jako přírodní minerální balená voda, pramenitá balená voda, kojenecká balená voda a balená pitná vody. Dále jsou zde popsány obecné požadavky na balené vody, kam patří mikrobiologické, fyzikální a chemické ukazatele. Následuje kapitola mikrobiologie vody, která se zabývá především indikátorovými mikroorganismy a rizikem mikrobiální kontaminace balených vod. Jako poslední kapitolou literárního přehledu je dezinfekce vody, která je zaměřena na chloraci, ozonizaci, ionizaci a dezinfekci vody pomocí ultrafialového záření. Na závěr bakalářské práce byla provedena mikrobiologická analýza vybraných druhů minerálních vod. Ve vzorcích byl stanoven počet mikroorganismů kultivovatelných při teplotách 22 °C a 36 °C. Na konec byly výsledky analýzy porovnány s požadavky vyhlášky č. 275/2004 Sb.
|