Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 136 záznamů.  začátekpředchozí127 - 136  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikrobiologie vína
Valicová, Markéta ; Navrátilová, Jana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Cílem práce bylo zkoumání množství a složení mikroflóry v průběhu výroby červeného vína. Studie byla provedena ve třech vinařstvích Velkopavlovické vinařské oblasti, které se od sebe liší technologickými kroky. Již v průběhu nakvášení byly použity tři různé technologické postupy, které se lišily v uplatňování komerčních kvasinek a enzymů, a oxidu siřičitého. Tato vinařství se však od sebe liší také teplotou během alkoholového kvašení a uplatněním komerčních bakterií v období malolaktického kvašení. Z experimentálních výsledků vyplývá, že použití různých technologických postupů vede k rozdílům v počtu životaschopných buněk jak kvasinek tak i bakterií a celkového počtu mikroorganismů v průběhu nakvášení, alkoholového kvašení a malolaktického kvašení.
Principy a využití kosmetotextilu
Škrabalová, Lada ; Omelková, Jiřina (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této práce je vypracovat literární rešerši na téma kosmetotextilu. Kosmetotextil představuje skloubení kosmetického a textilního průmyslu. Budoucnost textilu totiž spočívá v rozvoji nových druhů technických textilií, které jsou založeny na revolučních technologiích, netradičních materiálech a užití. Jedná se o vývoj nových produktů s přidanou hodnotou jejich vlastností, například úprava aplikací antimikrobiálních a UV-ochranných činidel, vůní, přípravků proti celulitidě či činidel pečujících o kůži. Textil s takovými konečnými úpravami je nejen významným obchodním prvkem, ale také výzvou pro rozvoj technologií. Tato práce se zaměřuje nejprve na oblast inteligentních textilií a poté kombinaci textilu a kosmetiky. Podává přehled o používaných činidlech a jejich účincích a popisuje princip mikrokapsulace, který se v této oblasti velmi významně uplatňuje.
Mikroorganizmy s lipolytickou aktivitou a jejich využití
Pavlačková, Jana ; Omelka, Ladislav (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Lipasy jsou hydrolytické enzymy produkované řadou mikroorganismů. Tato práce popisuje nejen samotné mikroorganismy, které lipasy produkují, ale také různé možnosti průmyslového využití lipas. Lipasy nacházejí široké uplatnění v reakcích, ve kterých je nutná kombinace lipofilního substrátu s hydrofilním – při syntézách mastných esterů kyseliny askorbové nebo esterů cukru, při syntézách lipoaminokyselin nebo při lypolýze derivátů fenolu. Význam mají také vzhledem k ochraně životního prostředí, např. při čištění odpadních vod. V této práci byla lipolytická aktivita testována na pěti různých komerčních preparátech obsahujících mikroorganismy s lipolytickou aktivitou. Na stanovení lipolitické aktivity existuje řada různých metod. Příkladem může být spektrofotometrické stanovení lipolytické aktivity, při kterém se využívá schopnosti lipas štěpit p-nitrofenyllaurát na barevný produkt p-nitrofenol. Přičemž p-nitrofenol je detekován spektrofotometricky.
Rostlinné polysacharidy a jejich význam v potravinářském průmyslu
Klanicová, Barbora ; Illková, Kateřina (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
V práci jsou popsány literární poznatky o rostlinných polysacharidech, jejich vlastnosti a struktury, modifikace, změny, jejich biosyntézy a izolace a především jejich význam v potravinářském průmyslu. Větší pozornost byla věnována škrobu a celulose zejména kvůli jejich modifikacím a významné úloze při využití těchto látek v potravinářství. Pro pochopení dějů a jejich celkového významu bylo nutné věnovat se tématu od začátku – tedy i stavbě rostlinné buňky a následně syntézám, především fotosyntéze, kterými monosacharidy a polysacharidy vůbec vznikají.
Využití odpadů rostlinného původu
Habáníková, Kamila ; Šťavíková, Lenka (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Tato práce popisuje vlastnosti a využití odpadů rostlinného původu, které vznikají při průmyslovém zpracování, a upřesňuje jejich složení. Kultivací určitých mikroorganismů na těchto materiálech jsou produkovány enzymy, které mohou mít průmyslové využití. V experimentální části je sledována pomocí vybraných mikroorganismů produkce enzymů na použitém odpadním materiálu hroznové výlisky. Odpady, jejich zpracování a využití je a bude neustále velmi diskutované téma v naší společnosti.
Porovnání citlivosti Bacillus subtilis a Clostridium difficile vůči vybraným chemickým látkám
Šlitrová, Barbora ; Ing.Veronika Holá, Ph.D. (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Sporicidní aktivita dezinfekčních přípravků se dle normy ČSN EN 13704 zkouší na sporách kmene Bacillus subtilis. V posledních letech se začal šířit hypervirulentní kmen Clostridium difficile PCR ribotyp 027. Do prosince 2007 byl zaznamenán v 17 zemích. Onemocnění jím vyvolané se šíří jako typická nosokomiální infekce a je doprovázené vyšší mortalitou. O sporách Clostridium difficile je známo, že dokáží na suchém povrchu přežít až 5 měsíců. Proto je důležité srovnat účinek různých dezinfekčních látek na spory obou druhů a zjistit, zda je Bacillus subtilis tím jediným správným modelovým mikroorganismem ke zjišťování sporicidní aktivity.
Stanovení chloridů ve farmaceutických substancích
Čutová, Michaela ; Pharm.Dr.Tomáš Schenk (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Téma bakalářské práce je validace metody pro „Stanovení chloridů ve farmaceutických substancích“. Tato titrační metoda s potenciometrickou indikací byla vyvinuta ve společnosti Sicor a používá se pro stanovení zbytkového obsahu chloridů v substanci Pemetrexed. Validace je proces, při němž se určuje vhodnost použití daného analytického systému pro získání relevantních dat. Při validaci je posuzováno, zda jsou parametry metody srovnatelné s požadavky na analytická data (výsledky). Validace obsahuje čtyři testy: přesnost, opakovatelnost, linearita a test stability roztoku, přičemž test na opakovatelnost byl vykonán v jiné laboratoři (QC). Pro stanovení chloridů byl použit titrátor 716 DMS Titrino se stříbrnou kombinovanou elektrodou. Pro vyhodnocení dat byly použity programy tiamo1.1 a MS Excel.
Kyselina hyaluronová a možnosti jejího využití
Maivaldová, Iva ; Omelková, Jiřina (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce prezentuje současné znalosti z výzkumu kyseliny hyaluronové, popisuje její fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti stejně jako hlavní možnosti jejího využití jak v lékařství tak v kosmetice. Kyselina hyaluronová je lineární polysacharid, skládá se z opakujících se jednotek disacharidu tvořeného N-acetyl-D-glukosaminem a D-glukuronovou kyselinou. Hyaluronová kyselina tvoří jednu ze základních složek extracelulární matrix a je přítomna téměř ve všech biologických tekutinách a tkáních (především pojivových). Díky své vysoké molekulové hmotnosti a unikátním viskoelastickým vlastnostem se hyaluronová kyselina využívá v kosmetologii, oftalmologii, revmatologii, otolaryngologii, dermatologii, plastické chirurgii, při hojení ran a k přenosu léků.
Plísně a obytné budovy
Dvořák, Tomáš ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na plísně v obytných budovách. Na jejich výskyt a podmínky pro jejich růst a rozmnožování. Definuje jejich rozdělení, morfologii, metabolizmus a způsob rozmnožování. Popisuje nejvýznamnější rody plísní, jejich identifikaci a postup při eliminaci. Praktická část se zaměřuje na dvě metody stanovení výskytu plísní ve dvou rozdílných typech obytných budov, v panelovém domě a v domě rodinném. Cílem praktické části bylo vyhodnotit rody vyskytujících se plísní.
Extraction and determination of flavonoids in Stevia rebaudiana leaves by pressurized solvent and HPLC
Hohnová, Barbora ; Omelková, J. ; Vespalcová, M. ; Karásek, Pavel
Determination of selected flavonoids in Stevia rebaudiana leaves by HPLC. Comparison of extraction techniques, PFE, soxhlet extraction and ultrasound assisted extraction.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 136 záznamů.   začátekpředchozí127 - 136  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.