Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 

Could not find similar documents for this query.
Monitoring alergenních vonných látek v potravinách
Plevová, Petra ; Sůkalová, Kateřina (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá identifikací a kvantifikováním aromatických potenciálně alergenních substancí, jejichž výskyt je v potravinách běžný, ale jejich množství není kontrolované legislativou. Tyto vonné látky mohou mít na lidský organismus řadu pozitivních i negativních účinků, a přestože nepatří mezi hlavní typy alergenů, v několika studiích bylo upozorněno na jejich potenciálně alergenní charakter. Jako modelové vzorky pro sledování obsahu zmíněných látek byly v této práci vybrány nečokoládové cukrovinky. V teoretické části je shrnuta technologie jejich výroby od surovin až po konečné zpracování. Dále se zabývá charakterizací 26 aromatických potenciálně alergenních látek a jejich výskytem v přírodě a potravinářských nebo kosmetických výrobcích. V experimentální části byly identifikovány a kvantifikovány potenciálně alergenní aromatické látky vyskytující se ve vzorcích želé cukrovinek metodou SPME–GC–FID.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.