Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Rezistence bázlivce kukuřičného k vybraným účinným látkám insekticidů
Tobek, František
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit rezistenci bázlivce kukuřičného (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte 1858) k vybraným účinným látkám insekticidů v roce 2022. Testovány byly účinné látky lambda-cyhalothrin (pyrethroid) a indoxacarb (oxadiazin) podle metodik IRAC (Insecticide Resistance Action committee) č. 011 a č. 027 (adult vial test). Byly aplikovány rozdílné koncentrace testovaných látek, jejich procentuální účinnost, letální dávky a stupeň rezistence populace byly statisticky vyhodnoceny programem Polo Plus 2.0. Na základě výsledků bylo zjištěno, že populace bázlivce kukuřičného jsou citlivé nebo středně rezistentní k lambda-cyhalothrinu. U indoxacarbu byla prokázána velká variabilita v citlivosti jednotlivých populací. Existovaly vysoce citlivé populace, ale také populace středně rezistentní a rezistentní k této látce. V současné době jsou v České republice povoleny pouze účinné látky ze skupiny pyrethroidů, proto použití indoxacarbu již není možné. Opakované používání stejných účinných látek vede k selekci rezistentních populací.
Regulace diapauzy u bázlivce kukuřičného (\kur{Diabrotica virgifera virgifera} LeConte)
HOUFKOVÁ, Kateřina
Cílem práce bylo optimalizovat metody laboratorního chovu a doplnit znalosti o bázlivci kukuřičném. Experimenty prokázaly, že diapauza bázlivce kukuřičného je obligatorní a může být ukončena vystavením vajíček dlouhému dni (20:4; foto:skotofáze) a konstantní teplotě 25 °C. Přibližně 10% vajíček dokončilo vývoj v dospělce během 4 měsíců. Kromě řady dalších podmínek, které jsou zmíněny, se zdá být teplota klíčovým faktorem ovlivňující životnost tohoto škůdce. Vyšší teplota 25 °C prodloužila délku života o vice než 20 dní během experimentu v roce 2015, ve srovnání s teplotou 22 °C během experimentu v roce 2014.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.