Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stevia rebaudiana - využití v potravinářství a farmacii
Rücker, Matěj ; Drastík, Martin (vedoucí práce) ; Kuchařová, Monika (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biofyziky a fyzikální chemie Student: Matěj Rücker Vedoucí diplomové práce: Ing. Martin Drastík, Ph.D. Název diplomové práce: Stevia rebaudiana - využití v potravinářství a farmacii Tato práce se ve své první části zabývá popisem rostliny a obsahovými látkami, mezi nejdůležitější patří steviolglykosidy, především steviosid a rebaudiosid A. V následující kapitole je hodnocena toxicita a bezpečnost, což přímo souvisí s možností využití stévie a steviolglykosidů v potravinářské a farmaceutické praxi. V další části je diskutováno využití v potravinářství, přičemž není ani opomenuta stávající legislativa a je nastíněna škodlivost rafinovaného cukru. Použití ve farmacii není tak rozšířené, proto se tato kapitola zabývá především účinky steviolglykosidů. Stevia rebaudiana Bertoni a steviolglykosidy mají velký potenciál nahradit cukr a další sladidla. Díky svým blahodárným účinkům se těší velkému zájmu výzkumníků, a proto se v blízké budoucnosti můžeme těšit na jejich rozšířené využití jak ve farmacii, tak v potravinářství. Klíčová slova: steviolglykosidy, steviosid, rebaudiosid A, cukr, farmaceutický průmysl, potravinářský průmysl
Využití SPE v analýze steviových glykosidů
Dalecká, Karolína ; Drastík, Martin (vedoucí práce) ; Kubíček, Vladimír (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biofyziky a fyzikální chemie Student: Karolína Dalecká Vedoucí diplomové práce: Ing. Martin Drastík, Ph.D. Název diplomové práce: Využití SPE v analýze steviových glykosidů V první části této práce je zpracováno téma extrakce na pevné fázi, konkrétně průběh extrakční metody, používané sorbenty a jejich formáty a možnosti interakcí s potencionálními analyty. Druhá část práce je zaměřena na popis využití extrakce na pevné fázi na vzorcích s obsahem steviových glykosidů. V poslední části je prezentován přehled používaných sorbentů pevné fáze, nejčastěji používaných formátů pevné fáze, extrakčních rozpouštědel, elučních rozpouštědel pro extrakci steviových glykosidů metodou extrakce na pevné fázi. Vzhledem k tomu, že v posledních letech je stévie na evropském trhu významněji používána a vyskytuje se tak v čím dál tím více potravinách a dalších výrobcích, je četnost stanovení steviových glykosidů a tím použití extrakce na pevné fázi podstatně vyšší. Mezi nejčastěji zpracovávané vzorky patří potraviny se steviovými glykosidy použitými jako sladidla nebo extrakty ze sušených listů stévie. Mezi hlavní sorbenty používané pro extrakci na pevné fázi patří silikagel s oktadecylovými řetězci a sorbent z kopolymeru divinylbenzenu a...
Stanovení steviových glykosidů metodou HPLC
Hollá, Marcela ; Drastík, Martin (vedoucí práce) ; Kubíček, Vladimír (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biofyziky a fyzikálnej chémie Kandidát: Marcela Hollá Vedúci diplomovej práce: Ing. Martin Drastík, Ph.D. Názov diplomovej práce: Stanovení steviových glykosidů metodou HPLC Vyvinuli a validovali sme metódu HPLC na súčasné stanovenie hlavných stéviových glykozidov stéviozidu a rebaudiozidu A v potravinových doplnkoch. Separácia prebieha v móde hydrofilnej interakčenej chromatografie na kolóne s povrchovo poréznymi časticami. Metódu sme aplikovali na analýzu sladidiel s obsahom stéviových glykozidov Valosun, SlaDIA, Solia a na analýzu extraktu zo sušených listov stévie. Separácia prebiehala na kolóne Kinetex 2,6u HILIC 100Å (100×2,1 mm; 2,6 µm) Phenomenex, s izokratickou elúciou mobilnou fázou so zložením acetonitril/0,05 M pufor mravčanu amónneho okysleného kyselinou mravčou na pH=3, v pomere 90:10, rýchlosťou prietoku mobilnej fázy 0,7 ml/min, teplotou kolóny 30 řC, tlakom 19,8 MPa, UV detekciou pri 203 nm a objemom nástreku 1 µl. Výsledky analýz sme porovnali s obsahom stéviových glykozidov deklarovaným výrobcom. Vyninutá metóda umožňuje rýchlu analýzu potravinových doplnkov a rastlinných extraktov s obsahom stéviových glykozidov. Kľúčové slová: stéviové glykozidy, stéviozid, rebaudiozid A, Stevia rebaudiana Bertoni, vysokoúčinná...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.